Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador SAD-a u Izraelu iznesenim tvrdnjama šokirao Palestince

David Friedman

Američki ambasador u Izraelu David Friedman ponovo je napravio dramatičnu intervenciju u američku politiku prema Bliskom istoku tvrdeći da je Izrael okupirao samo dva posto Zapadne obale, piše „Guardian“.

Osim toga, on je jasno rekao da je međunarodna zajednica oduvjek namjeravala dopustiti Izraelu da zadrži dio teritorije koju je okupirao 1967. godine tokom tzv. šestodnevnog rata. Intervju je dao izraelskoj televiziji samo dan nakon što su izraelski desničari i naseljenici proslavili 50 godina nelegalnih naselja, izazivajući osudu Palestinaca.

-Ja mislim da su ta naselja dio Izraela – rekao je Friedman u komentaru koji je suprotan zvaničnoj američkoj politici. Friedman je bivši advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa kojeg je predsjednik SAD imenovao bez ikakvog diplomatsko iskustva, a poznat je po proizraelskim stavovima.

Reagirao je u izjavi za „Guardian“ Nabil Shaath savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

– Nekada su ambasadori neznalice, i nekada zlonamjerni, ali je ovo totalno neznanje ne samo američke politike već i činjenice da se pod okupiranom teritorijom misli na cijelu Zapadnu obalu i na istočni Jerusalem. On ne poznaje ni Rezoluciju 242, u kojoj se uopće ne pominju naselja. Ako je ovo najava Trumpovog konačnog dogovora onda sam ja u šoku – rekao je Shaath.