Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

State department

Američka delegacija sastala se s talibanima, razgovori bili “iskreni i profesionalni”

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da se međuagencijska delegacija u subotu i nedjelju sastala s visokim predstavnicima talibana u katarskom glavnom gradu Dohi u, što je njihov prvi sastanak nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana u avgustu

Američka delegacija satala se tokom vikenda u Kataru s predstavnicima talibana s kojim je obavila “iskrene i profesionalne” razgovore, saopštio je u nedjelju State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da se međuagencijska delegacija u subotu i nedjelju sastala s visokim predstavnicima talibana u glavnom gradu Dohi u, što je njihov prvi sastanak nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana u avgustu.

“Američka delegacija usredotočila se na zabrinutost u pogledu sigurnosti i terorizma i siguran prolaz za građane SAD-a, druge strane državljane i naše afganistanske partnere, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno učešće žena i djevojaka u svim aspektima afganistanskog društva”, rekao je Price.

Dvije strane su također razgovarale o pružanju direktne humanitarne pomoći SAD-a afganistanskom narodu.

Delegacija je ponovila da će se “talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po riječima”, navodi se u saopštenju.

Talibani su 15. avgusta povratili kontrolu nad Kabulom nakon što se srušila prethodna administracija koju podržava Zapad, a njeni zvaničnici pobjegli su iz ratom razorene zemlje.

Sredinom avgusta talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom paralelno s povlačenjem američkih trupa iz te zemlje.