Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Američka vojska greškom poslala antraks u devet laboratorija

28/05/2015

Pentagon je omaškom poslao uzorke antraksa u devet različitih laboratorija širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i u američku zračnu bazu u Koreji, potvrdili su danas zvaničnici.

Uzorci su došli iz laboratorije Odjela za odbranu u Dugwayu, državi Utah, kazao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Steven Warren.

Laboratorij je radio na prepoznavanju bioloških prijetnju u okolišu.

“Nema poznatog rizika za širu javnost i nema sumnjivih ili potvrđenih slučajeva infekcije antraksom za potencijalno izložene uposlenike laboratorija”, izjavio je glasnogovornik.

Drugi uzorak poslan je u zračnu bazu Osan koja se nalazi 64 kilometra južno od Seula.

“Uzorak je uništen u skladu sa odgovarajućim protokolom”, potvrdio je Warren.

Antraks je zarazna bolest različitih životinjskih vrsta. U ljudsko tijelo ulazi kroz kožu i hranu, a može se prenijeti i putem krvi ili disanjem.

Može se koristiti kao biooružje, a u Americi je izazvao strah od sigurnosne prijetnje kada su pisma koja sadrže spore antraksa bila poslana dvojici senatora i novinskim agencijama nakon 11. septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.