Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Utvrditi da li postoje finansijeri terorizma u BiH

BiH

mektic borovac

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prezentirao je poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Informaciju o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku te o nedavnim hapšenjima na prostoru Republike Srpske.

U napadu na policijsku stanicu Zvorniku Nerdin Ibrić je ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, nakon čega je u razmjeni vatre lišen života.

– Vještačenja koja se vrše, a ima jako puno izuzete opreme, morat će dati odgovor u smislu da se u potpunosti riješi ovo krivično djelo na način da se ima pravi uvid kako je pripremano, dogovarano ovo krivično djelo, da li postoje organizatori u smislu pozadine izvršenja ovog krivičnog djela, da li postoje podstrekači, da li postoje osobe koje su ga vrbovale za izvršenje ovog krivičnog djela i da li postoji eventualno neko ko je finansirao ovo krivično djelo – kazao je Mektić.

Nama je jako bitno, istaknuo je, da dođemo do same pozadine krivičnog djela, „da vidimo da li u nekom smislu postoji organizacija koja osmišljava, podstrekava i finansira terorizam u BiH“.

– Mi ćemo, zajedno s Tužilaštvom BiH dati odgovor na to pitanje – kazao je Mektić.

Govoreći i o nedavnim hapšenjima na prostoru Republike Srpske u okviru akacije kodnog naziva „Ruben“, Mektić je kazao da je 6. maja 2015. godine MUPRS-a proveo „tužilačko-kriminalističku istragu zbog osnovanih sumnji da na području RS-a postoji određeni broj osoba koji se može dovesti u vezu s terorizmom, zagovaranjem terorizma, podstrekavanjem na terorizam, vrbovanjem osoba za terorizam ili da postoji određeni broj osoba za koje se može osnovano pretpostaviti da ispoljavaju radikalni, nasilni radikalizam“.

– Specijalno tužilaštvo RS-a je potvrdilo da se prilikom lišavanja slobode, ispitivanja, prema osumnjičenim postupalo u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postpuku RS-a kao i da su svim osobama koje su bile predmet rada, omogućena sva prava koja imaju osumnjičeni u toku krivičnog postupku. S tim u vezi je potvrđeno da na rad policijskih službenika MUP-a kao i na druga ovlaštena lica niko Specijalnom tužilaštvu RS-a nije imao pritužbi i žalbi – kazao je, između ostalog ministar Mektić.