Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Termin genocid nikada nećemo prihvatiti

BiH

dodik ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Srebranica događaj koji treba odvojiti od bilo kakve politizacije te pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine.

Nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sjete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

[quote_box_right]

Ivanić: Neću dati saglasnost za novu tužbu

Ivanić je izjavio da neće biti njegove saglasnosti za najave da bi moglo doći do pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

-Za razliku od ranijih slučajeva, moje saglasnosti za takvo nešto neće biti – kategoričan je Ivanić ponovivši da je sud u ovom slučaju već izio svoj stav i više to, uvjeren je, niko neće promijeniti.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao je da bez njegove saglasnosti kao člana Predsjedništva BiH nije moguće pokrenuti tu tužbu.

-Mislim da je to samo još jedna prazna priča od koje nam ništa – kazao je.

Na najave da bi pravni tim mogao doći do novih dokaza, ponovio je da je taj slučaj “završen i tu očito ima puno ljudi unutar bošnjačkog naroda koji žele da zarađuju novac”.

Nije prošla priča o Sutorini, pa sada, dodao je, jedan dio njih vidi „da bi ovom pričom mogao dobijati pare i zamajavati narod”.

[/quote_box_right]

 

-Spreman sam da tom događaju dajem puno poštovanje i budem u Srebrenici 11. jula, ali, ako je to pitanje o kojem se neki političari takmiče da budu tamo politizirajući cijelu situaciju, u tome neću učestvovati – rekao je Ivanić ističući da se predlaganjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u parlamentu RS-a ne doprinosi pomirenju i davanju stvarnog poštovanja žrtvama.

Kazao je da neće prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici 11. jula, ako se nastavi takva situacija, iako, dodao je, smatra da treba odati počast žrtvama.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da se svi zvaničnici u RS-u ne slažu s najavama usvajanja u parlamentu BiH rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

-To nije prvi put da se ona predlaže – rekao je Dodik navodeći da se tim dokumentom želi politizirati situacija te usložniti odnosi u BiH uoči 11. jula.

-Nije dobro usložnjavati političku situaciju, jer bi se time usložnila i sigurnosna situacija – ocijenjio je Dodik ističući da potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić nema ustavnu mogućnost da predlaže takvu rezoluciju ni na nivou RS-a.

Samo Kabinet predsjednika RS-a može po zakonima uputiti takve dokumente u NSRS, ali to neće uraditi, jer, kako kaže, to neće doprinijeti pomirenju.

Entitetski predsjednik je dodao da je bio u Srebrenici i odao počast žrtavma te ponovio da se na tom prostoru “dogodio veliki zločin“.

Dodik je rekao da evropski put nije zaustavljen i neće biti zaustavljen od RS-a, ali da taj entitet želi da bude vidljiv na tom putu u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Dodik izjavio je danas da se „termin genocida u Srebrenici želi nametnuti RS-u od bošnjačkih političkih struktura, kao osnova za dalju razgradnju same RS“.

-To je neprihvatljivo i ne želimo da damo taj početni impuls i neće ga biti nikada – ustvrdio je Dodik.

Ponovio je stav da je u Srebrenici tokom rata „počinjen ogroman, masovan, zločin i da je u tom pogedu odao poštu žrtvama“.

Naglasio je da odgovornost za zločin moraju da snose oni koji su ga počinili, a da ona nije kolektivna.

-Razne rezolucije koje vidimo bi trebale da idu na tu vrstu priče, da se kolektivno pokušava etablirati krivica, a ne pojedinačna odgvornost koja je za mnoge već utvrđena – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Na sastanku Dodika i Ivanića razgovorano je o saradnji institucija RS-a i BiH te evropskim integracijama i provođenju reformi, za što su, kaže, opredijeljene entitetske institucije.