Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Dodik: Termin genocid nikada nećemo prihvatiti

28/05/2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Srebranica događaj koji treba odvojiti od bilo kakve politizacije te pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine.

Nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sjete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

[quote_box_right]

Ivanić: Neću dati saglasnost za novu tužbu

Ivanić je izjavio da neće biti njegove saglasnosti za najave da bi moglo doći do pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

-Za razliku od ranijih slučajeva, moje saglasnosti za takvo nešto neće biti – kategoričan je Ivanić ponovivši da je sud u ovom slučaju već izio svoj stav i više to, uvjeren je, niko neće promijeniti.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao je da bez njegove saglasnosti kao člana Predsjedništva BiH nije moguće pokrenuti tu tužbu.

-Mislim da je to samo još jedna prazna priča od koje nam ništa – kazao je.

Na najave da bi pravni tim mogao doći do novih dokaza, ponovio je da je taj slučaj “završen i tu očito ima puno ljudi unutar bošnjačkog naroda koji žele da zarađuju novac”.

Nije prošla priča o Sutorini, pa sada, dodao je, jedan dio njih vidi „da bi ovom pričom mogao dobijati pare i zamajavati narod”.

[/quote_box_right]

 

-Spreman sam da tom događaju dajem puno poštovanje i budem u Srebrenici 11. jula, ali, ako je to pitanje o kojem se neki političari takmiče da budu tamo politizirajući cijelu situaciju, u tome neću učestvovati – rekao je Ivanić ističući da se predlaganjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u parlamentu RS-a ne doprinosi pomirenju i davanju stvarnog poštovanja žrtvama.

Kazao je da neće prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici 11. jula, ako se nastavi takva situacija, iako, dodao je, smatra da treba odati počast žrtvama.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da se svi zvaničnici u RS-u ne slažu s najavama usvajanja u parlamentu BiH rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

-To nije prvi put da se ona predlaže – rekao je Dodik navodeći da se tim dokumentom želi politizirati situacija te usložniti odnosi u BiH uoči 11. jula.

-Nije dobro usložnjavati političku situaciju, jer bi se time usložnila i sigurnosna situacija – ocijenjio je Dodik ističući da potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić nema ustavnu mogućnost da predlaže takvu rezoluciju ni na nivou RS-a.

Samo Kabinet predsjednika RS-a može po zakonima uputiti takve dokumente u NSRS, ali to neće uraditi, jer, kako kaže, to neće doprinijeti pomirenju.

Entitetski predsjednik je dodao da je bio u Srebrenici i odao počast žrtavma te ponovio da se na tom prostoru “dogodio veliki zločin“.

Dodik je rekao da evropski put nije zaustavljen i neće biti zaustavljen od RS-a, ali da taj entitet želi da bude vidljiv na tom putu u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Dodik izjavio je danas da se „termin genocida u Srebrenici želi nametnuti RS-u od bošnjačkih političkih struktura, kao osnova za dalju razgradnju same RS“.

-To je neprihvatljivo i ne želimo da damo taj početni impuls i neće ga biti nikada – ustvrdio je Dodik.

Ponovio je stav da je u Srebrenici tokom rata „počinjen ogroman, masovan, zločin i da je u tom pogedu odao poštu žrtvama“.

Naglasio je da odgovornost za zločin moraju da snose oni koji su ga počinili, a da ona nije kolektivna.

-Razne rezolucije koje vidimo bi trebale da idu na tu vrstu priče, da se kolektivno pokušava etablirati krivica, a ne pojedinačna odgvornost koja je za mnoge već utvrđena – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Na sastanku Dodika i Ivanića razgovorano je o saradnji institucija RS-a i BiH te evropskim integracijama i provođenju reformi, za što su, kaže, opredijeljene entitetske institucije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.