Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz SDA poručuju: Nije bilo nepravilnosti tokom prebrojavanja glasova

BiH

kongres_sda5

Stranka demokratske akcije (SDA) prije dva dana, na svom Šestom kongresu, dobila je novo rukovodstvo stranke.

Za predsjednika je, podsjetimo, izabran Bakir Izetbegović sa 590 osvojenih glasova, dok su njegovi konkurenti Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović, dobili 159, odnosno četiri glasa.

Novoimenovani zamjenik predsjednika je Adil Osmanović s također uvjerljivom pobjedom nad protivkandidatom Mihnetom Okićem.

[quote_right]Birački odbor činila su ukupno 63 čovjeka, koja su bila podijeljena u 21 grupu. Svaku od tih grupa sačinjavao je predsjednik i dva člana, tako da navodi o nepravilnostima tokom brojanja glasova su neutemeljena[/quote_right]

Delegati su izabrali i osam potpredsjednika stranke, 85 članova Glavnog odbora te članove Nadzornog odbora i Suda časti.

Međutim, u medijima su objavljeni navodi o mogućim nepravilnostima tokom prebrojavanja glasova,

Povodom toga danas je stigla reakcija iz SDA u kojoj se takvi navodi odbacuju.

– Apsolutno odbacujemo navode pojedinaca da je na Kongresu stranke bilo neregularnosti tokom brojanja glasova. Snimak koji je objavljen nastao je tokom utvrđivanja brojnog stanja listića, odnosno upoređivanja broja listića sa brojem delegata koji su imali pravo glasa, rekao je Husein Rošić, član jednog od biračkih odbora i delegat na Kongresu ispred Unsko-sanskog kantona.

Rošić tvrdi kako zbog samog koncepta prebrojavanja glasova nije moguće da je bilo ikakvih nepravilnosti.

– Birački odbor činila su ukupno 63 čovjeka, koja su bila podijeljena u 21 grupu. Svaku od tih grupa sačinjavao je predsjednik i dva člana, tako da navodi o nepravilnostima tokom brojanja glasova su neutemeljena, poručio je Rošić, dodavši da su brojanje nadgledali i posmatrači Šepića, Mehmedovića, Kukića, te ostalih kandidata.

Podsjetimo, Šesti kongres Stranke demokratske akcije održan je tačno na 25. godišnjicu njenog osnivanja.

Prisustvovalo je oko 760 od blizu 800 delegata, koliko Kongres ukupno broji.