Na krov pijace Markale postavljena najveća stranica stripa na svijetu (FOTO)

BiH

najveca stranica stripa na svijetu Markale

Na krov sarajevske pijace Markale postavljena je najveća stranica stripa na svijetu, platno 30 puta 24 metra, na kojem je isprintana stranica ”Operation Omar le Cheri”.

Stranicu stripa su uradili francuski autor Gilles Kramer i bosanskohercegovački umjetnik Damir Nikšić.

Na krovu te pijace bit će postavljena do augusta. Predstavlja najveću tablu stripa na svijetu, a od do sada najveće, predstavljene 2009. godine u Briselu, veća je za deset metara kvadratnih.

[pull_quote_right]Projekt je finansirala Francuska i EU u okviru Projekta ”Sarajevo, srce Evrope” i istoimene Fondacije[/pull_quote_right]

Pogled na tablu stripa omogućen je sa svih spratova i balkona Francuskog instituta u Sarajevu.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi danas je tokom promocije tog umjetničkog djela kazala da je ovo početak kulturnih događaja koje Francuski institut namjerava realizirati do jeseni.

– Mi smo željeli da ovaj projekt bude početak naše kulturne sezone 2015. godine. Organizirat ćemo brojne kulturne događaje u okviru kojih ćemo prikazati francuske serije, filmove, muziku te druge brojne vrijednosti – istakla je Bodonyi.

Dodala je da su Markale mjesto koje je poznato po strašnoj tragediji te se zbog toga željelo prikazati kao lokacija za promociju kulture, mjesto na koje će i djeca moći doći i pokazati svoju kreativnost te stvarati ideje za stripove.

Projekt je finansirala Francuska i EU u okviru Projekta ”Sarajevo, srce Evrope” i istoimene Fondacije.

Jedan od autora Gilles Kramer rekao je da je ovim projektom oboreno više svjetskih rekorda, a da se izdvaja to što je autor teksta Francuz, crteža Bosanac, glavna ličnost Grk, a Omar Egipćanin.