Globus

Američke vlasti zbog terorizma uhapsile šest osoba porijeklom iz BiH (FOTO)

18/11/2015

Američke vlasti optužile su najmanje 66 muškaraca i žena za planiranje terorizma na američkom tlu i povezanost sa Islamskom državom, uključujući šest osoba porijeklom iz BiH, piše danas Daily Mail.

U grupi uhapšenih osoba porijeklom iz BiH, troje živi u Missouriju, dvoje u Illinoisu, a jedna osoba u New Yorku. Svi oni su pobjegli u SAD od rata u bivšoj Jugoslaviji.

List podsjeća da su svi uhapšeni i optuženi još u februaru zbog toga što su slali novac i vojnu opremu ekstremističkim grupama u Siriji, uključujući Islamsku državu, Al-Qaidu i Nusra front.

[yuzo_related]

Među optuženima su Ramiz Zijad Hodžić /40/ i njegova supruga Sedina Hodžić /35/, koji su navodno prikupljali novac za kupovinu vojnih uniformi i taktičke opreme da bi ih mogli poslati borcima u Siriji, Armin Harčević /37/, Nihada Rosić /26/, Mediha Medi Salkičević /34/ i Jasminka Ramić /42/, koji su se izjasnili krivim prošlog mjeseca, piše Daily Mail.

Prema sudskim dokumentima, grupa je komunicirala preko telefona, elektronske pošte, fejsbuka, korištenjem bezopasnih šifrovanih riječi kao što su “plaža” za mjesta poput Iraka i Sirije.

Optuženi su za slanje novca fanaticima koristili Pay-pal i Western Union.
Troje ih je dobilo američko državljanstvo, a preostalo troje imaju ili status izbjeglica ili legalnih rezidenata.

Predsjednik Barack Obama tvrdi da bi zatvaranje vrata sirijskim izbjeglicama koje bježe pred islamistima, bila izdaja američkih vrijednosti.

Čak 34 američka guvernera se ne slažu s njim i odbijaju da prihvate nove migrante jer strahuju da bi se lako mogao ponoviti pokolj u Prizu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.