Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubijen organizator krvavih napada u Parizu

Abou-Omar-Soussi-l-homme-le-plus-recherche-de-Belgique

Navodni organizator krvavih terorističkih napada na Pariz, belgijski državljanin Abdelhamid Abaaoud, mrtav je, javio je Washington Post pozivajući se na dva visokopozicionirana obavještajna dužnosnika.

Ovaj ugledni američki dnevni list navodi da ga je ubila francuska policija tokom velike operacije, koja je započela u ranim jutarnjim satima u srijedu u sjevernom dijelu francuske metropole.

[yuzo_related]

Više od stotinu policijskih specijalaca potpomognutih vojnicima nagrnulo je oko 4:30 u St. Denis, nakon čega je uslijedila višesatna bitka, u kojoj se moglo čuti najmanje sedam snažnih detonacija, a ispaljen je veći broj metaka. Nakon sedmosatne opsade, specijalci su upali u zgradu u kojoj se Abaaoud skrivao, a da je ubijen utvrdili su forenzičari, navodi Washington Post.

Pariško je tužiteljstvo na konferenciji za novinare u srijedu navečer objavilo da je tokom velike policijske operacije “neutralizirana” teroristička ćelija te da je spriječen još jedan veliki teroristički napad.

Zasad nisu govorili o imenima ubijenih u operaciji, navode da je identifikacija u toku. Tužitelj Francois Molins je samo objavio da mozak operacije sasvim sigurno nije među uhapšenima, dok identitet mrtvih tek treba utvrditi.

Osim Abaaouda, život je izgubila jedna ženska osoba, koja se u jednom trenutku raznijela, a pojavila su se nepotvrđena nagađanja da je ona možda bila Abaaoudova partnerica.

U akciji je uhapšen osam osumnjičenih, a policija je ispalila najmanje 5.000 metaka.