Globus

Philip Kosnett

Američki ambasador na Kosovu sugerira Prištini ukidanje taksi Srbiji

21/06/2019

Kada je vlada SAD-a prošle godine rekla da se neće protiviti korigiranju granica, nismo rekli da takav sporazum preferiramo, već smo samo rekli da su pregovarači slobodni razgovarati o čemu žele

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett izjavio je u petak prištinskim medijima da bi Kosovo trebalo suspendirati carinske takse na robu iz Srbije, kao prvi korak ka uspostavljanju dijaloga, što je i ključni preduvjet službenog Beograda za nastavak pregovora o normalizaciji odnosa.

“Vjerujemo da obje vlade, u Prištini i u Beogradu, trebaju poduzeti korake i pristupiti dijalogu na kreativan način, poduzeti korake koji neće biti popularni ni za jednu zemlju“, sugerirao je Kosnett.

On je istovremeno naglasio da stajalište američke administracije da se neće protiviti korigiranju granica ne znači da „preferiraju takav sporazum“, prenosi prištinska Epoka.

“Ono što želim reći je kako američka vlada drži da obje strane imaju slobodu odlučiti samostalno o čemu žele razgovarati“, istaknuo je američki diplomat.

Kada je vlada SAD-a prošle godine rekla da se neće protiviti korigiranju granica, nismo rekli da takav sporazum preferiramo, već smo samo rekli da su pregovarači slobodni razgovarati o čemu žele, objasnio je Kosnett.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je ranije „s 99 posto sigurnosti“ da u Parizu početkom jula neće biti održan sastanak čelnika Beograda i Prištine koje Njemačka i Francuska pokušavaju dovesti za pregovarački stol i obnoviti dijalog koji je već mjesecima u zastoju.

“Sa 99-postotnom sigurnošću mogu reći da sastanka u Parizu neće biti, jer mislim da Albanci nisu spremni razgovarati ni o čemu važnom“, rekao je Vučić u četvrtak za komercijalnu TV Pink, blisku srbijanskom državnom vrhu.

Vučić je ocijenio kako Albanci žele na poseban način pokazati Francuzima i Nijemcima da nisu oni ti koji trebaju rješavati pitanje Kosova, već da bi se tim pitanjem trebala baviti Amerika.

Sastanak u Parizu najavljen je kao nastavak pokušaja njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da potaknu Beograd i Prištinu na obnovu dijaloga o normaliziranju odnosa, nakon što im to nije pošlo za rukom na prvom skupu vođa zapadnog Balkana u Berlinu koncem maja.

Vučić je naglasio kako se “Srbija ponašala konstruktivno i odgovorno“, te da su Nijemci i Francuzi njezini partneri u EU-u, prenosi Hina.

“Mi želimo dijalog, kompromisno rješenje, ali ne želimo ulaziti u razgovore u kojima će nam neko reći kako je konačni ishod da moramo napisati priznanje neovisnosti Kosova i da o taksama nećemo ni razgovarati“, rekao je Vučić.

Zaključio je kako će “Pariza biti samo ukoliko Albanci kažu da će se ponašati odgovornije“.

„A ja vam kažem da toga neće biti“, naglasio je Vučić.

Ključni preduvjet Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom je ukidanje carinskih taksi koje su kosovske vlasti jednostrano uvele koncem prošle godine na robu iz Srbije i BiH, te poštivanje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. koji su Priština i Beograd postigli uz posredovanje EU-a.

Na drugoj strani, Priština inzistira da u daljem posredovanju ključni sudionik budu Sjedinjene Države, dok od Evrope očekuje režim vizne liberalizacije i napredak u eurointegracijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.