Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki bombarder s nosačem nuklearki letio iznad Južne Koreje

mvd6698668

Američki bombarder sa nosačem nuklearne bombe B-52 ostvario je niski let u zračnom prostoru Južne Koreje, što je simbol podrške SAD-a zbog prijetnji Seulu nakon što je u srijedu Sjeverna Koreja saopćila da je uspješno testirala hidrogensku bombu.

Američka zračna flota je saopćila da je bombarder B-52 poletio iz baze na otoku Guam u Indijskom okeanu i da je u pratnji jednog američkog aviona F-16 i jednog južnokorejanskog aviona F-15 nisko proletio iznad južnokorejske baze Osan, a potom se vratio u bazu na Guamu.

Admiral američke mornarice Harry B. Harris je izjavio da je let pokazatelj da će SAD održati dati obećanje podrške saveznicima Južnoj Koreji i Japanu.

“Testiranje hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji je grubo kršenje međunarodnih obaveza i pravila”, naglasio je Harris.

Vlasti Južne Koreje su u petak postavile velike razglase u pograničnom pojasu i počele emitirati propagandne sadržaje. Član vladajuće sjevernokorejske Radničke partije Kim Ki-nam je jučer izjavio da Seul tim potezom “gura” Korejski poluotok u rat.

Tvrdnje vlasti Pjongjanga o uspješnom testiranju razorne hidrogenske bombe izazvale su oštre reakcije i osude ostatka svijeta, uključujući Japan, SAD i Kinu.

Seizmološke stanice u regiji su u momentima navodnog testiranja bombe registrirale zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru, ali brojni stručnjaci i dalje smatraju da to podrhtavanje tla nije posljedica eksplozije bombe koja je nekoliko hiljada puta razornija od klasične nuklearne bombe.