Iz dana u dan sve više siromašnih u BiH

fbd8cb3ddd7f6cf7c3e17e233142fbd6

Ekonomska kriza, koja je zahvatila cijeli svijet, pai Bosnu i Hercegovinu, posljednjih nekoliko godina osjetno se nepovoljno odražava i na kupovnu moć i pad životnog standarda velikog broja stanovnika BiH, pa tako i onih ih čitlučke općine, piše Večernji list BiH.

To najbolje znaju i osjećaju vlasnici čitlučkih trgovinskih i ostalih radnji u kojima se prodaju hrana, tekstilni i ostali proizvodi.

Iako su nakon božićnih i novogodišnjih blagdana u većini trgovina osjetno snižene cijene, ponegdje do 20, 30, pa i do 50 posto, trgovci su nam i jučer isticali kako je prodaja mnogo slabija nego za vrijeme sniženja proteklih godina zbog razmišljanja o još većim sniženjima.

Uprkos sniženjima, kupaca je, kažu, sve manje, a i oni koji to dosad nisu činili, sada uporno obilaze trgovine, pažljivo uspoređuju cijene i kupuju tamo gdje su one najniže i za njih najpovoljnije. Treba reći kako su najugroženije kategorije stanovništva upravo one porodice u kojima ni jedan član ne radi i penzioneri jer jedva uspijevaju sastaviti kraj s krajem.

Iz razgovora s prodavačima i prodavačicama doznali smo kako je u posljednje vrijeme sve više obitelji koje prehrambene proizvode i ostale potrepštine nabavljaju na poček.

Na to su, nažalost, primorane socijalno najugroženije i porodice s (pre)niskim penzijama. Srećom, ovdašnji trgovci za njih imaju mnogo razumijevanja i bez razmišljanja im daju robu na poček, ističući kako baš ti kupci svoje dugove uredno plate čim prime socijalnu pomoć ili penziju.

Treba istaknuti kako snižavanjem cijena i davanjem robe na poček broćanski trgovci tako velikodušno pomažu najugroženijim porodicama omogućujući im da u ovoj krizi lakše sastave kraj s krajem, a ujedno zadržavaju svoje stare kupce koje su političari svojom nesposobnošću vođenja države i socijalnom neosjetljivošću doveli do strašnog siromaštva koje zasigurno više neće moći dugo podnositi.