Globus

Doputovao u Prag

Američki državni sekretar Mike Pompeo u posjeti Evropi

11/08/2020

Fokus će biti na Pompeovim kampanjama zalaganja protiv kompanije Huawei, kineskog telekomunikacijskog giganta koji se smatra prijetnjom Washingtonu u vrijeme kada preuzima vođstvo nad uspostavljanjem pete generacije internet mreže, i smanjenju energetske ovisnosti Evrope od Rusije

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u utorak u Prag, prvu “stanicu” svoje evropske turneje koja ima veliki dnevni red, uključujući i ulogu Kine u izgradnji 5G mreže.

Pompeo će provesti dva dana u Češkoj, prije nego što krene za Sloveniju, Austriju i Poljsku, koja iščekuje premještaj američkih trupa iz Njemačke.

Fokus će biti na Pompeovim kampanjama zalaganja protiv kompanije Huawei, kineskog telekomunikacijskog giganta koji se smatra prijetnjom Washingtonu u vrijeme kada preuzima vođstvo nad uspostavljanjem pete generacije internet mreže, i smanjenju energetske ovisnosti Evrope od Rusije.

Pompeo će se u utorak pridružiti svom češkom kolegi Tomasu Petriceku na putu u Plzen kako bi odao počast američkim trupama koje su 1945. godine oslobodile zapadni češki grad.

U srijedu će se sastati s češkim i američkim tehnološkim kompanijama vezano za 5G infrastrukturu, a nakon toga s češkim premijerom i milijarderom Andrejem Babišom, prenio je AFP.

Pompeo će takođe održati govor u češkom senatu i održati kratak sastanak sa proruskim i prokineskim predsjednikom Češke Milošem Zemanom.

Sutradan će Pompeo otputovati u Sloveniju, gdje treba potpisati bilateralni sporazum o 5G sigurnosti.

Također u četvrtak, Pompeo će otputovati u Austriju na sastanak sa kancelarom Sebastianom Kurzom radi razgovora o američko-austrijskoj trgovini i austrijskoj uključenosti u mirovne misije širom svijeta.

Zatim će u subotu sekretar krenuti za Poljsku gdje će razgovarati o preusmjeravanju trupa iz Njemačke.

Pentagon je nedavno naveo da će Sjedinjene Države iz Njemačke povući oko 6.400 pripadnika vojnog osoblja i prebaciti gotovo 5.600 vojnika u druge zemlje saveznice NATO-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.