Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovor za Fokus.ba

Američki ekspert Kurt Bassuener: Biden zna da negativnu putanju BiH treba promijeniti

kurt bassuener1

Četiri godine Trumpovog predsjednikovanja predstavljale su blažu katastrofu za SAD, Amerikanci su podijeljeni dublje nego ikad u više od jednog stoljeća, kaže Bassuener

Kurt Bassuener, američki politički ekspert i analitičar američke organizacije Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) prokomentirao je u razgovoru za Fokus.ba činjenicu da su Sjedinjene Američke Države dobile 46. predsjednika, Josepha Bidena.

Piše: A. DUČIĆ

– Radujem se novoj administraciji Joea Bidena i Kamale Harris. Četiri godine Trumpovog predsjednikovanja predstavljale su blažu katastrofu za SAD. Amerikanci su podijeljeni dublje nego ikad u više od jednog stoljeća. Ponovo ujedinjenje zemlje, što Biden namjerava i učiniti, bit će glavni izazov. Rekonstrukcija naših međunarodnih odnosa također će trebati puno napornog rada nakon tolike štete. Ali Bidenova kampanja zasnovana na ljudskim i demokratskim vrijednostima daje mi veliko samopouzdanje da će on i njegov tim dati sve od sebe, rekao je Bassuener za naš portal.

Upitan da li će Bidenova administracija biti više angažirana u Bosni i Hercegovini i da li će uopće biti promjena, naš sagovornik ističe kako postoji spoznaja da negativnu putanju BiH treba promijeniti.

– Tek će se vidjeti u kakvom će obliku biti nova politika i koliko je asertivna. Ali nadam se da će Biden i njegov tim uvidjeti da trebaju pomoći bh. građanima da im zemlja konačno funkcioniše 25 godina nakon Daytona koji je trebao biti prioritet u američkoj saradnji s Evropom. Ova „zombi politika“ već predugo egzistira“, istaknuo je Bassuener.

On kaže da je duga lista vanjskopolitičkih prioriteta za Bidena. Pored rekonstrukcije transatlantskih odnosa, uključujući kanadske susjede, kako kaže Bassuener, od kritične je važnosti usmjeriti pažnju  na zajedničko vođenje koronakrize Covid, na ponovi ulazak u pariške klimatske sporazume i ubrzanje dekarbonizacije.

– Rusija i Kina iskoristile izostanak prednost SAD-a. Odlazak iz JCPOA-e s Iranom samo je ojačao tvrdolinijaše koji nisu bili oduševljeni tim programom. Trump je na neki način strmoglavio tu „američku zvijezdu“. Ovo neće biti poput promjene prekidača ili dohvaćanja vremenske mašine. Za ovo je potrebna rekonstrukcija. A svijet ne može vidjeti koliko je zapravo podijeljen američki narod“, naglašava naš sagovornik.

Govoreći o mogućim daljim optrukcijama Trumpa, Bassuener kaže kako se čini da je Trump na dobrom putu da bude veoma loš gubitnik.

– On zaista ima kult koji ga slijedi, ali pukotine se već pokazuju u republikanskim redovima. Do sada njegovi pravni potezi nisu imali osnova. Dakle, ono što me najviše brine su visoko naoružane militantne pristalice koje on ima. Do sada je bilo prilično smireno. Nadam se da će tako i ostati, rekao je Bassuener.

Upitali smo ga smatra li da je kriza s koronavirusom u konačnici bila ključna da Trump izgubi izbore, Bassuener ističe da nije izgubio samo zbog Covida-19.

– Svakako, Trump je pokazao sve svoje najgore osobine – potpunu samo-apsorpciju, nedostatak empatije, odbacivanje stvarnosti, aktivno dijeljenje američkog naroda… Još je gore bilo to što je nošenje maske učinio totemom identiteta za mnoge pristalice koji bi se inače ponašali razumnije, vodeći tako, nesumnjivo, do više smrtnih slučajeva. A ekonomska šteta je znatno pojačana kao rezultat njegovog igranja s krizom radi neke političke dobiti, istaknuo je on.

Kaže kako jedva čekam da on, njegova porodica i čitav aparat da fizički nestane iz američke savezne vlade. Šteta je, dodaje, velika i još nije okončan proces njenog nanošenja.