Globus

Richard McCaffrey

Američki general o Putinu: Ako izgubi taj grad, možda će iskoristiti nuklearno oružje

03/10/2022
Foto: Pixabay

On navodi da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti nuklearno ili hemijsko oružje ako padne jedan grad koji su njegove snage ranije zauzele

Barry Richard McCaffrey, penzionisani američki general i poslovni savjetnik koji je služio u kabinetu predsjednika Billa Clintona, komentirao je trenutno stanje na bojištu u Ukrajini.

On navodi da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao iskoristiti nuklearno ili hemijsko oružje ako padne jedan grad koji su njegove snage ranije zauzele.

“Ako padne Herson i Putin izgubi 15.000 svojih najboljih vojnika, to će biti politička katastrofa koja će destabilizirati državu. Ne može pronaći izlaz. Jedini eskalacijski alati bit će ii taktičko nuklearno oružje ili kemijsko oružje. Katastrofa”, naveo je McCaffrey.

Što se tiče hemijskog oružja, penzionisani general navodi da nervne otrove isporučuju prvenstveno topništvo i zračne snage.

“To je loše oružje protiv dobro opremljenih i obučenih vojnika. U pitanju je strašno oružje terora nad civilima. SAD i NATO bi poduzeli veliku akciju konvencionalnim oružjem protiv Rusije”, tvrdi McCaffrey.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.