Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Otvorena izložba “najkreativnijih” odgovora institucija na zahtjev za pristup informacijama

izlozba ti bih mostar

Vujić je podsjetio kako se Zakon primjenjuje 20 godina te da njihova istraživanja pokazuju još uvijek nezadovoljavajuću primjenu

U okviru aktivnosti posvećenih obilježavanju 28. septembra, Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama u ponedjeljak je u Mostaru otvorena izložba “najkreativnijih” odgovora javnih institucija kojima se odbija pristup informacijama od javnog značaja.

Cilj je postavljanja izložbe podizanje svijesti o značaju transparentnosti u radu institucija te ohrabrivanje građana da traže informacije koje su od javnog interesa.

Izložbu je organizirao Transparency International u BiH (TI BiH) koji u posljednjih 20 godina prati rad javnih institucija i provodi redovna istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koja pokazuju negativne trendove na svim razinama vlasti uz BiH.

– Transparency International u BiH već dvadeset godina prati rad javnih organa te provodi istraživanja koja imaju za cilj da se ustanovi stupanj transparentnosti javnih organa odnosno dostupnost javnih informacija. Također, IT BiH svake godine obilježava i 28. septembra – Međunarodni dan slobode pristupa informacijama – kazao je suradnik za pružanje pravne pomoći u ovom udruženju Marko Vujić.

Dodao je kako su na izložbi predstavljeni najkreativniji odgovori javnih institucija koje su dobivali u svom radu, a kroz koje se može vidjeti na koji način javni organi postupaju po zahtjevu za pristup informacijama.

Po njegovim riječima, najkreativniji odgovori su oni u kojima se svjesno ignoriraju odredbe zakona te se unosi svoje vlastito mišljenje.

– Sva tri zakona o slobodi pristupa informacijama imaju tačno propisane izuzetke iz kojih se razloga mogu izuzeti određene informacije, a ovi odgovori pokazuju stavove ili pojedinaca ili neke druge stavove zašto neke informacije nisu javne. Tu imamo da su neke informacije izgubljene, nema ih ili se ne mogu dostaviti iz razloga što kod nas postoje neke špijunske organizacije i slično. To su sve odgovori koji su izloženi, koje građani mogu vidjeti – kazao je Vujić, napomenuvši kako je riječ o neozbiljnom pristupu prilikom provođenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Podsjetio je i kako se Zakon primjenjuje 20 godina te da njihova istraživanja pokazuju još uvijek nezadovoljavajuću primjenu.

– Ako imamo neki uzorak od 100, 200 ustanova kojima se obraćamo kroz neka istraživanja, to je 50 posto odgovora u zakonskom roku. Iako se zakon dugo primjenjuje, mi i dalje imamo neozbiljan pristup, polovične odgovore, nedostavljanje odgovora. To je nešto na šta treba ukazati. Mi ćemo i ubuduće nastaviti provoditi radna istraživanja te pokušat unaprijedit Zakon – pojasnio je Vujić.

Izložba ostaje otvorena do 7. oktobra.