Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki potpredsjednik otkazao posjetu Bliskom istoku

Mike Pence

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence otkazao je svoju kontroverznu posjetu Bliskom istoku planiranu za ovu sedmicu, ali umjesto njega će doći Jason Greenblatt, specijalni mirovni izaslanik SAD-a, kazao je zvaničnik Bijele kuće.

Ovaj zvaničnik je u ponedjeljak istakao da je Pence, koji se suočavao sa snažnim zahtjevima na bojkot tokom posjete Egiptu i Izraelu i kojeg Palestinci izbjegavaju, pomjerio svoju posjetu za januar zbog unutrašnjih američkih pitanja, prenosi WAFA.

– S obzirom da bi glasanje o izmjenama zakona o porezu moglo biti održano prije ponoći u srijedu, nije bilo praktično izvedivo da potpredsjednik putuje ove sedmice. On je trebao stići u Egipat u četvrtak navečer, a zatim bi za Šabat i Božić bio u Izraelu. Stoga, kako bi što bolje iskoristio svoje putovanje, potpredsjednik će krenuti sredinom januara. Jason Greenblatt i dalje planira doći u Izrael kako bi nastavio raditi na mirovnim naporima administracije – rekao je ovaj zvaničnik.

Iz Palestinske samouprave je ranije saopćeno da se neće susresti s Penceom tokom njegove turneje koja je trebala uključivati i posjetu Betlehemu, mjestu rođenja Isusa Krista, te sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Palestinci su također planirali održavanje masovnih protesta na Zapadnoj obali tokom Penceove posjete.