Globus

Američki potpredsjednik otkazao posjetu Bliskom istoku

19/12/2017

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence otkazao je svoju kontroverznu posjetu Bliskom istoku planiranu za ovu sedmicu, ali umjesto njega će doći Jason Greenblatt, specijalni mirovni izaslanik SAD-a, kazao je zvaničnik Bijele kuće.

Ovaj zvaničnik je u ponedjeljak istakao da je Pence, koji se suočavao sa snažnim zahtjevima na bojkot tokom posjete Egiptu i Izraelu i kojeg Palestinci izbjegavaju, pomjerio svoju posjetu za januar zbog unutrašnjih američkih pitanja, prenosi WAFA.

– S obzirom da bi glasanje o izmjenama zakona o porezu moglo biti održano prije ponoći u srijedu, nije bilo praktično izvedivo da potpredsjednik putuje ove sedmice. On je trebao stići u Egipat u četvrtak navečer, a zatim bi za Šabat i Božić bio u Izraelu. Stoga, kako bi što bolje iskoristio svoje putovanje, potpredsjednik će krenuti sredinom januara. Jason Greenblatt i dalje planira doći u Izrael kako bi nastavio raditi na mirovnim naporima administracije – rekao je ovaj zvaničnik.

Iz Palestinske samouprave je ranije saopćeno da se neće susresti s Penceom tokom njegove turneje koja je trebala uključivati i posjetu Betlehemu, mjestu rođenja Isusa Krista, te sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Palestinci su također planirali održavanje masovnih protesta na Zapadnoj obali tokom Penceove posjete.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.