Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Američki Senat nije izglasao zakon o špijuniranju

01/06/2015

Američki Senat nije uspio da do ponoći, kad je istekao rok, izglasa zakon kojim će proširiti ovlaštenja zvaničnih vlasti nad špijunskim agencijama koje prikupljaju telefonske zapise i druge podatke od građana SAD.

[pull_quote_right]Konačna odluka Senata je odložena najmanje do utorka, zbog prigovora senatora Randa Paula[/pull_quote_right]

Poslije debate o strahu američke vlade od terorističkih napada, Senat je glasao da unaprijedi reforme zakona koji bi zamijenili program obimnog prikupljanja podataka sa telefona, koji je prije dvije godine otkrio bivši službenik Nacionalne agencije za sigurnost Edvard Snouden.

Mada Senat nije izglasao zakon u predviđenom roku, glasanje predstavlja djelimičnu pobjedu za demokratskog predsjednika Baracka Obamu koji se zalagao za reformske mjere kao kompromis između zaštite privatnosti i zadržavanja alata za zaštitu zemlje od napada, prenosi Reuters.

Konačna odluka Senata je odložena najmanje do utorka, zbog prigovora senatora Randa Paula, predsjedničkog kandidata republikanaca, koji se gnjevno suprotstavljao programu NSA kao nezakonitom i neustavnom.

Kao rezultat toga, program pretraživanja i evidencije telefonskih podataka prestat će u ponoć, kad ističe važenje ključnih odredbi zakona poznatog kao Patriotski akt, koji je donijet poslije 11. septembra 2001. godine. Osim toga američke pravne i sigurnosne agencije gube ovlaštenje za provođenje drugih programa.

Ipak izgleda da će program biti nastavljen u drugom obliku, sa drugim vladinim instutucijama, pošto je Senat izglasao sa 77 prema 17 glasova, reformu zakona, pozivajući se na Zakon o slobodi. Pol je priznao da će taj zakon na kraju proći.

Vladi će biti dozvoljeno da nastavi prikupljanje informacija koje se odnose na sve strane obavještajne istrage koje su počete prije isteka roka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.