Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Posudi pa vrati"

Američki Senat odobrio Zakon koji je zadnji put korišten protiv Hitlera

senat

Roosvelt je dobio podršku za Lend-Lease koncept koristeći analogiju “posuđivanja komšiji vašeg vrtnog crijeva ako je njegova kuća u plamenu što bi bilo spriječavanje širenje vatre na vašu vlastitu kuću”

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba izrazio je zahvalnost američkom Senatu na donošenju Zakona o “Lend-Leaseu” za Ukrajinu, što je prvi korak ka pokretanju odgovarajućeg programa.

“Zahvalan sam američkom Senatu na donošenju Lend-Lease akta za Ukrajinu. To je važan prvi korak prema programu Lend-Lease kako bi se ubrzala isporuka vojne opreme Ukrajini. Radujemo se njegovom brzom prolasku u Zastupničkom domu i potpisivanju od strane predsjednika SAD-a”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, američki Senat jednoglasno je usvojio veliki zakon za oživljavanje programa iz doba Drugog svjetskog rata, dopuštajući predsjedniku Joeu Bidenu da učinkovitije šalje oružje i druge zalihe u Ukrajinu usred krvave invazije Rusije.

Zakon o Lend-Leaseu za odbranu demokratije Ukrajine ubrzao bi prenos kritične vojne opreme i drugih kritičnih zaliha u Ukrajinu smanjenjem birokratske procedure. Dopušta de facto darivanje opreme, s odredbama koje propisuju da će zemlje primateljice opremu vratiti SAD-u kasnije.

Zakon “Posudi pa vrati”

Zakon Lend-Lease donesen je u oktobru 1941. godine, oko šest sedmica prije japanskog napada na Pearl Harbor.

Godine 1934., Johnsonov zakon o neizmirenju duga zabranio je Sjedinjenim Državama trgovanje s bilo kojom zaraćenom nacijom osim na osnovu “plati i nosi”. Kako je rat u Evropi napredovao, britanski finansijski resursi bili su rastegnuti do krajnjih granica. Kako bi se pomoglo Britancima da prežive napad nacističke Njemačke, trebalo je pronaći način zaobići Johnsonov zakon.

Roosevelt je vršio pritisak na zakonodavce da kreiraju program kao način pružanja indirektne podrške savezničkim borcima bez uključivanja Sjedinjenih Država u rat koji nije imao široku podršku američke javnosti. Roosvelt je dobio podršku za Lend-Lease koncept koristeći analogiju “posuđivanja komšiji vašeg vrtnog crijeva ako je njegova kuća u plamenu što bi bilo spriječavanje širenje vatre na vašu vlastitu kuću”.

Osnovni zakon o Lend-Leaseu koji je Kongres odobrio u martu 1941. dao je predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu praktički neograničene ovlasti da usmjerava municiju, tenkove, avione, kamione i hranu za jačanje ratnih napora u Evropi bez kršenja neutralnog stava nacije.

Iako je Lend-Lease program stvoren da pomogne Britaniji, u roku od nekoliko mjeseci proširen je na Kinu i Sovjetski Savez. Do kraja rata, Sjedinjene Američke Države su dale više od 50 milijardi dolara pomoći na osnovu Zakona Lend-Lease za 38 zemalja.

Prema tom Zakonu 31,4 milijarde dolara (ekvivalentno 420 milijardi dolara danas) otišlo je u Britaniju, 11,3 milijarde dolara (što odgovara oko 150 milijardi dolara danas) u Sovjetski Savez, 3,2 milijarde dolara (ekvivalentno 43 milijarde dolara danas) u Francusku, 1,6 milijardi dolara (ekvivalentno 21,5 milijardi dolara danas) Kini, a preostalih 2,6 milijardi dolara ostalim saveznicima.

Nakon savezničke pobjede većina tih dugova je poništena. Vraćeno je samo oko 8 milijardi dolara, a većina tog novca došla je iz Britanije i Francuske. Sovjetski Savez je nagovijestio svoje hladnoratovsko neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama odbijajući vratiti značajan dio pomoći koju je dobio od SAD.