savjeti

Šta morate napraviti prije nego vaš Android pređe u druge ruke

android-mobitel-smartphone-unsplash

Svake dvije, tri godine dođe vrijeme za zamjenu starog uređaja s Googleovim operativnim sistemom novim. Pokazat ćemo vam šta sve trebate napraviti prije no što se pokušate riješiti uređaja koji vas je vjerno služio

Prosječan životni vijek pametnog telefona traje oko tri godine. Nakon toga baterija postaje sve manje pouzdana, hardver zastarijeva, a za softver prestaju stizati nadogradnje.

Zbog toga je to vrijeme u kojem većina ljudi kupuje nove mobitele i prodaju one koje više neće koristiti.

Ako ste među onima koji žele prodati svoj smartfon s Googleovim operativnim sistemom, evo šta trebate napraviti prije nego što potražite kupca, piše Tportal.hr.

1. Napravite sigurnosnu kopiju (backup) svih podataka

Prvi korak nezaobilazno treba biti izrada sigurnosne kopije podataka, čak i ako ste to dosad redovno radili. To bi trebalo obuhvatiti kontakte, bilješke o pozivima, poruke, fotografije, videozapise, dokumente, audiozapise, podatke o tome gdje ste stali s igrama i razgovore na WhatsAppu te sličnim servisima.

Nemojte preskočiti ovaj korak, niti ga obaviti na brzinu, već mu posvetite dovoljno vremena i pozornosti. Također, nemojte prodavati stari mobitel dok niste nabavili novi. Stavite ga na prodaju tek nakon što ste prebacili sve podatke i datoteke te provjerili je li sve tamo gdje bi trebalo biti.

U prebacivanju podataka mogu vam pomoći aplikacije kao što je Samsung Smart Switch, a moguće ju je koristiti i na uređajima koji nisu Samsungovi.

2. Uklonite sve korisničke uređaje, uparene uređaje i zaključavanje zaslona

Nakon što ste izradili backup uklonite sve korisničke račune koje ste postavili na uređaj: Google, Microsoft, WhatsApp, profile na društvenim mrežama i tome slično.

– Otvorite postavke uređaja.

– Kucnite Accounts and backup.

– Kucnite Manage accounts.

– Odaberite korisnički račun i kucnite Remove account.

– Kucnite ponovno Remove account za potvrdu.

Potom odspojite uređaje koje ste bežično povezali, poput pametnih satova, bežičnih slušalica i zvučnika… Na kraju uklonite zaključavanje zaslona lozinkom, PIN-om, obrascem ili otiskom prsta.

3. Uklonite kartice SIM i MicroSD

Ovo se čini očitim, ali podsjećamo vas da trebate izvaditi kartice SIM i MicroSD iz uređaja kako ne biste zaboravili na njih. Može se dogoditi bilo kome, pa tako i vama.

Ako želite karticu MicroSD prodati skupa s pametnim telefonom, povrat na tvorničke postavke uređaja obrisat će i njen sadržaj. Imajte to na umu.

4. Vratite uređaj na tvorničke postavke

Povratak na tvorničke postavke je ključan i nikako ga nemojte preskočiti jer ćete njime u velikoj mjeri smanjiti mogućnost neovlaštenog i neželjenog pristupa vašim podacima. Uz to, uređaj će brže raditi nakon što uklonite sve datoteke i aplikacije zato što ćete počistiti radnu i memoriju za pohranu.

Evo kako možete vratiti Samsungov uređaj na početne postavke. Postupak se za uređaje drugih proizvođača ponešto razlikuje, ali ne suviše.

– Otvorite postavke uređaja.

– Kucnite General management pa Reset i zatim Factory data reset.

– Kucnite ponovno Reset.

– Unesite lozinku za zaključavanje zaslona.

– Kucnite Delete all.

Bit će obrisani svi podaci na uređaju osim onih koji su kopirani na servisima u računalnom oblaku kao što su Google Drive, Gmail ili Microsoft One.

5. Očistite kućište uređaja

Uređaj čist iznutra i izvana bit će privlačniji jer će izgledati kao da je redovno održavan i pažen. Prije čišćenja isključite pametni telefon, ištekajte ga iz struje, odspojite slušalice, skinite maskicu ili ga izvadite iz futrole.

Ako zaštita za zaslon ima vidljive ogrebotine, pukotine i tome slično, najbolje je oguliti je i baciti.

6. Prikupite izvornu prateću opremu

Sve što je originalno bilo u paketu s uređajem sad će dobro doći. To se odnosi na punjač i kabal, ali i pakiranje, pa čak i račun. Opet, bolji ćete dojam ostaviti ako ponudite opremu izvorno namijenjenu uređaju koji prodajete.

7. Istražite tržište

Nakon što ste obavili sve dosad navedeno pročešljajte web odredišta koja nude rabljenu elektroničku robu kako biste ustanovili koliku cijenu možete tražiti za svoj uređaj.

Stariji Appleovi pametni telefoni iPhone u pravilu manje gube na vrijednosti nego Androidi, ali to ne znači da nećete moći postići razmjerno dobru cijenu.

Izbjegavajte prodaju kompanijama jer će vjerovatno nastojati srušiti cijenu da bi povećale svoju zaradu pri preprodaji. Umjesto toga nastojte pronaći direktnog kupca zainteresiranog za model koji nudite, piše Make Use Of.