Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jednoglasna odluka

Američki Senat proglasio Vladimira Putina ratnim zločincem

skynews-vladimir-putin-hitler-placard_4261949

Rusija svoj napad na Ukrajinu, započet 24. februara , naziva “posebnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Putin je Ukrajinu također nazvao američkom kolonijom s marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti

Američki Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac, što je rijedak iskaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu.

Rezolucija, koju je predstavio republikanski senator Lindsey Graham i koju su podržali senatori obje stranke, podstiče Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i druge nacije da pravno progone rusku vojsku u bilo kojoj istrazi ratnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

– Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, sa demokratama i republikancima, da kažemo da Vladimir Putin ne može izbjeći odgovornost za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom – rekao je lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer u govoru uoči glasanja, prenosi AP.

Rusija svoje djelovanje naziva “specijalnom vojnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine. Putin je također nazvao zemlju američkom kolonijom sa marionetskim režimom i bez tradicije nezavisne državnosti.

Moskva nije zauzela nijedan od 10 najvećih gradova u zemlji nakon invazije koja je počela 24. februara, što predstavlja najveći napad na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata.