popuštanje pariza

Francuska spremna da razgovara o autonomiji Korzike

873×400

Vlada je odlučna da pokrene “diskusiju bez presedana o institucionalnim pitanjima”, rekao je Gerald Darmanin za Corse Matin

Pariz je spreman da smanji kontrolu nad Korzikom u procesu koji bi mogao da dovede do autonomnog statusa ostrva o čemu tek treba da bude odlučeno, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova, prenijeli su lokalni mediji.

Komentari, objavljeni uoči dvodnevne posjete Korzici, uslijedili su nakon protesta prošlog vikenda koji su oživjeli dugogodišnje tenzije između Korzike i Pariza manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora u drugoj najvećoj ekonomiji eurozone.

Vlada je odlučna da pokrene “diskusiju bez presedana o institucionalnim pitanjima”, rekao je Gerald Darmanin za Corse Matin.

– Napominjem da se mnogi predsjednički kandidati zalažu za institucionalnu evoluciju Korzike. Spremni smo ići do autonomije – rekao je Darmanin.

Međutim, potrebno je odlučiti šta bi tačno autonomni status značio, rekao je Darmanin, javlja Reuters.

– Moramo razgovarati o ovome, biće potrebno vremena – rekao je on, a prenosi list.

Demonstranti u gradu Bastia na sjeveru Korzike napali su javne zgrade i bacali projektile na policiju u nedjelju nakon što su demonstranti prošle sedmice izrazili ogorčenje zbog napada na aktivistu u zatvoru u Francuskoj.