Američki vojni zvaničnik: Guantanamo je spreman za nove zatvorenike

Guantanamo

Visoki vojni zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država kazao je u četvrtak kako se Guantanamo priprema da primi nove zatvorenike, mada zvanično još nema naredbu da to uradi, piše Middle Eastern Eye.

Zatvor je otvorio bivši predsjednik George W. Bush kako bi držao zatvorene strane državljane nakon napada 11. septembra. Postao je simbolom prestrogih taktika mučenja za koje je SAD optužena.

Njegov nasljednik Barack Obama okončao je korištenje takozvanih “naprednih tehnika ispitivanja” zvaničnom naredbom u januaru 2009. godine i smanjio broj zatvorenika na 41. Iako je više puta obećavao da će zatvoriti Guantanamo, nije to učinio.

Predsjednik Donald Trump prošli mjesec je potpisao izvršnu naredbu koja će poništiti Obaminu odluku iz 2009.

“Trenutno držimo 41 zatvorenika. Spremni smo da primimo još njih, ako dobijemo naredbu”, kazao je admiral Kurt Tidd, koji nadgleda južnu branšu vojske zaduženu za Guantanamo.

Iako Guantanamo od 2008. nije primio nijednog novog zatvorenika, Trump je tokom predsjedničke kampanje zagovarao korištenje zatvora za pritvaranje “loših tipova”, misleći na teroriste.

Vojska SAD-a otvoreno razmatra gdje bi slala zarobljenike iz borbe protiv Islamske države koje trenutno u zatočeništvu drži sirijska vojska. Radi se pretežno o stranim borcima.