Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za obnovu Iraka međunarodna zajednica obećala 30 milijardi dolara

Irak_Mosul_borbe

Međunarodna zajednica je obećala oko 30 milijardi dolara pomoći Iraku za obnovu, ali uprkos tome, veliki izazovi su za državu u kojoj je nakon dugog građanskog rata trajao i trogodišnji rat protiv terorističke organizacije ISIL.

Lideri i predstavnici 76 država i više od 100 organizacija su se okupili ove sedmice u Kuvajtu na donatorskoj konferenciji, ali unatoč velikodušnim obećanjima, obnova Iraka bit će težak posao, posebno jer sigurnosna situacija i dalje nije stabilna, a korupcija je raširena među lokalnim vlastima.

Među najvećim donatorima će biti Turska sa pet milijardi dolara, Kuvajt sa dva i Katar sa jednom milijardom dolara. Irački premijer Haider al-Abadi je rekao da nema obnove države bez međunarodne pomoći.

– Osjećamo da je svijet uz nas. Kad smo pobijedili ISIL sada moramo pobijediti i u obnovi države – rekao je Abadi.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je obećao da će UN pomoći obnovu države, a katarski emir Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, koji je bio domaćin konferencije je rekao da ona mora obuhvatiti infrastrukturu što Irak ne može učiniti sam.

Ministar vanjskih poslova Kuwaita Sheikh Sabah al-Khaled Al-Sabah je pohvalio konferenciju ističući da je pokazala jasne namjere međunarodne zajednice da pomogne Iraku.

Ali, obećani iznos je manji nego što je Bagdad očekivao. Oni su naveli da je za obnovu potrebno oko 88 milijarde dolara. Rat protiv ISIL-a Irak je koštao desetine milijardi dolara, uništeni su cijeli gradovi, energetska mreža, trgovina, infrastruktura.

S druge strane, u tome mnogi vide priliku za ulaganje. Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je istakao da je ovo šansa za investitore iz privatnog sektora te ih pozvao da ulažu u Irak, prenosi Xinhua.

– Irak je otvoren za investitore – rekao je Sami al-Araji, predsjednik Nacionalne komisije za investicije Iraka.