jednostavan proces

Dimljeni šaran iz hercegovačkih voda poseban je specijalitet

Kako bi dimljeni šaran bio što ukusniji, najbitniji je proces sušenja, a spremanje ovog jela je veoma jednostavno

Dimljeni šaran je specijalitet koji se uveliko konzumira za posne slave, a najviše ljudi uživaju na Badnji dan. Jednostavan je za spremiti, ali bitno je dobro uraditi proces sušenja.

Bliećko jezero, najveće vještačko jezero istočne Evrope izuzetno je bogato šaranom.

Kako bi dimljeni šaran bio što ukusniji, najbitniji je proces sušenja, a spremanje ovog jela je veoma jednostavno.

“Riba se soli sa obje strane po koži i tako pripremljen mora da odstoji 24 sata kako bi meso upilo so. Nakon toga, riba se pere i kači na sušenje gdje će ostati 5-6 dana”, kaže Blagota Stijačić mesar restorana “Studenac” u Trebinju.

Posebna specifičnost ove ribe je što u hercegovačkim vodama dno je kamenito, tako da se šaran ne može osjetitit na mulj.