među njima bilo i zaraženih

Američki vojnici spavali u garaži u Washingtonu, Biden im se izvinio

624f6210-e6d8-4698-9690-36bff1e5a186

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da broj pozitivnih možda i raste, ali da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu

Između 150 i 200 pripadnika američke Nacionalne garde koja je raspoređena u Washingtonu kako bi osigurala mirno odvijanje predsjedničke inauguracije Joea Bidena pokazalo se pozitivnima na koronavirus, kazao je jučer američki dužnosnik, a prenosi Reuters.

Američke vlasti poduzele su mjere osiguranja bez presedana nakon što su u Washingtonu 6. januara pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osporavajući Bidenovu pobjedu na izborima, upali u kongres i ugrozili američku demokraciju, potaknuti izravnim pozivom samog Trumpa.

Dužnosnik koji je želio ostati anoniman kazao je da broj pozitivnih možda i raste, ali da je ipak riječ o malom broju u odnosu na 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni u Washingtonu.

Umrlo više od 410 hiljada ljudi

U Sjedinjenim Državama u četvrtak je drugi dan zaredom bilo preko 4.000 umrlih od covida-19, a ukupno je do sada umrlo preko 410.000 ljudi.

Vojska je objavila kako se za hiljade vojnika organizira povratak kućama te da će u sljedećih pet do 10 dana njih 15.000 napustiti glavni grad.

Očekuje se da će oko 7.000 pripadnika ostati barem do kraja mjeseca, rekao je dužnosnik, dok bi manji broj njih mogao ostati i dulje.

Biden se ispričao jer su spavali u garaži

Nakon što su se u javnosti pojavile snimke nekih pripadnika Nacionalne garde kako spavaju na jednom zatvorenom parkiralištu predsjednik Biden se ispričao zbog toga.

Snimke stotina vojnika prisiljenih spavati u garaži nakon što su se u Kongres vratili zastupnici postale su viralne u četvrtak i izazvale opću osudu, a neki zastupnici pozvali su ih natrag u Kongres.

Biden je u petak nazvao šefa Nacionalne garde kako bi se ispričao i upitao što se može napraviti, objavljeno je u medijskim izvještajima.

U međuvremenu je prva dama Jill Biden posjetila neke od vojnika nacionalne garde u blizini Bijele kuće kako bi im osobno zahvalila, noseći pritom košare s kolačima.

“Samo sam željela doći i zahvaliti vam svima na tome što ste čuvali mene i moju porodicu”, kazala je Prva dama.