Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden predstavio plan ekonomske pomoći: Virus se širi, porodicama nedostaje hrane

Biden je kazao da njegov dvije hiljade milijardi dolara vrijedan plan gospodarske pomoći, namijenjen suočavanju s devastirajućim posljedicama pandemije koronavirusa, ima potporu poslovnog svijeta, radnika i bankarskog sektora

Američkipredsjednik Joe Biden rekao je u petak kako se ekonomska kriza u SAD-u produbljuje i da vlada mora poduzeti korake kako bi pomogla Amerikancima pogođenima krizom zbog koronavirusa.

Vlada mora djelovati “odlučno i odvažno” kako bi pomogla Amerikancima koji su suočeni sa smanjenim prihodima i “jedva se drže”, kazao je Biden predstavljajući u Bijeloj kući plan ekonomske pomoći zbog koronavirusa.

Biden je kazao da njegov dvije hiljade milijardi dolara vrijedan plan gospodarske pomoći, namijenjen suočavanju s devastirajućim posljedicama pandemije koronavirusa, ima potporu poslovnog svijeta, radnika i bankarskog sektora.

“Velik dio Amerike je pogođen. Virus se širi… Porodicama nedostaje hrane. Ljudima prijete deložacije. Sve se više gubi posao. Trebamo djelovati. Bez obzira na to kako gledate na to, moramo djelovati”, rekao je Biden pripremajući se potpisati izvršne uredbe koje se odnose na trenutnu finansijsku pomoć ugroženim obiteljima i pomoć oko prehrane djece.

“Budemo li djelovali sada, naša će ekonomija biti snažnije i na kraći i na duži rok”, rekao je govoreći o planu koji treba dobiti potporu Kongresa.

Prema podacima Bijele kuće, više od 10 miliona ljudi je nezaposleno, a 29 miliona odraslih i 12 miliona djece suočava se s krizom gladi u Sjedinjenim Državama.

Biden je istaknuo kako je sljedećih mjeseci potrebna pomoć pandemijom pogođenoj ekonomiji. Neki republikanci u Senatu već su iskazali otpore takvom planu, s obzirom na to da je vlada od marta u ekonomiju uložila već hiljade milijardi.

Predsjednik Biden u petak je potpisao naloge za brže izdavanje čekova za pandemijske poticaje ugroženim porodicama i povećanu pomoć u hrani za djecu koja se obično oslanjaju na školsku prehranu, nastojeći tako ublažiti teret Amerikancima dok Kongres pregovara o predloženom paketu ekonomskih poticaja.