Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ključni momenat rata

Amerika je upravo izglasala vojnu pomoć za Ukrajinu!

ukrajina rat vojska
Foto: Facebook

Demokrati su proslavili ovu odluku navijajući i mašući ukrajinskim zastavama tokom glasanja

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je danas zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, dio paketa od 95 milijardi dolara namijenjenih saveznicima diljem svijeta.

Demokrati su proslavili ovu odluku navijajući i mašući ukrajinskim zastavama tokom glasanja. Što se republikanaca tiče, 101 je bio za, 112 protiv, dok su svi demokrati, njih 210 bili za pomoć Ukrajini.

kongres vojna pomoc ukrajini
FOTO: Kongres TV

Jedan od prijedloga zakona bi osigurao gotovo 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini i drugima u regiji u borbi protiv Rusije.

Od tog ukupnog iznosa, oko 23 milijarde dolara bilo bi iskorišteno za obnavljanje američkog oružja, zaliha i objekata, a više od 11 milijardi dolara bi finansiralo trenutne američke vojne operacije u regiji. Gotovo 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini u kupovini naprednih sistema naoružanja i druge odbrambene opreme.

Sada dokument mora proći glasanje u Senatu, nakon čega će, ako bude odobren, ići predsjedniku Joeu Bidenu na potpis. U Senatu, za razliku od Zastupničkog doma, Bidenove demokrate imaju većinu. Također, Pentagon je već unaprijed pripremio paket pomoći koji će u Ukrajinu stići u roku od sedam dana.

Biden: Jasna poruke o moći američkog vodstva na svjetskoj sceni

Predsjednik SAD Joe Biden u saopćenju je poručio da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje “jasnu poruku” o američkom vodstvu svijetu.

Joe Biden
joe biden
Joe Biden

“Danas su članovi obje stranke u Predstavničkom domu glasali za unapređenje interesa naše nacionalne sigurnosti i slanje jasne poruke o moći američkog vodstva na svjetskoj sceni. U ovoj kritičnoj tački prekretnice, okupili su se da odgovore na poziv istorije, donoseći hitno potrebne zakone o nacionalnoj bezbjednosti za koje sam se mjesecima borio da ih osiguram”, rekao je Biden.

Pozvao je Senat da što prije ove zakone usvoji i pošalje na njegov stol kako bi ih mogao potpisati da se može brzo poslati oružje i oprema u Ukrajinu.

Prošao je i prijedlog za pomoć Izraelu

Zastupnički dom usvojio je i pakte pomoći Izraelu od 26,4 milijarde dolara, s 366 glasova za 58 glasova protiv.

Evo što paket uključuje:

4 milijarde dolara za proturaketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling
1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam
4,4 milijarde dolara za nadopunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu
3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program finansiranja inostrane vojske
9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći – uključujući hitnu hranu, sklonište i osnovne usluge – za stanovništvo koje pati od kriza