Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliski istok

SAD poslale razarače na Bliski istok: “Crvena linija je nestala. Izrael ima više opcija”

iran izrael
Foto: X

Harley Lippman iz Američko-izraelskog odbora za javne poslove, rekao je za Sky News da je “crvena linija” između dviju zemalja sada nestala, otvarajući put izraelskom napadu na Iran

U Danima nakon smrtonosnog izraelskog napada na kompleks iranske ambasade u Siriji ranije ovog mjeseca, jedina su pitanja bila kako i kada će Iran odgovoriti.

Teheran je svoj odgovor dostavio u subotu navečer zračnim napadom bez presedana koji je pokrenut izravno s iranskog tla, eskalirajući regionalne napetosti na novu razinu, piše u analizi CNN.

Iranska revolucionarna garda (IRGC) objavila je da je ispalila desetke dronova i projektila prema Izraelu; izraelski je zvaničnik rekao da je broj dronova veći od 100. Kasnije je izraelska vojska saopćilad a ih je bilo više od 300.

Prvi napad na Izrael s iranske teritorije

Lansiranje je označilo prvi napad koji je na Izrael pokrenut s iranske teritorije. Dvije zemlje su neprijateljske države, ali nijedna nikada nije pokrenula izravan i otvoren napad na tlo druge – iako se izraelski udar 1. aprila na iranski konzulat u Damasku dogodio na onome što se tehnički smatra suverenim iranskim teritorijem.

Režim je 12 dana obećavao osvetu, a vrhovni vođa Ali Khamenei pojavio se pred gomilom s puškom dok je obećavao osvetu. Američki dužnosnici očekivali su da će iranski odgovor biti kalibriran kako bi se izbjegao sveobuhvatni rat, ali Teheran se također nastoji ponovno potvrditi kao regionalna sila.

Iako se šteta od napada tek treba utvrditi, opseg lansiranja i njegova transnacionalna ruta već su doveli regiju do ruba, a svaki pogrešan korak mogao bi imati kataklizmične posljedice.

Izrael je već obećao odgovoriti. “Odredili smo jasno načelo: Ko god naudi nama, mi ćemo naštetiti njima”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu navečer dok su dronovi letjeli prema njegovoj zemlji.

Koliko je moguć izraelski napad na Iran?

Harley Lippman iz Američko-izraelskog odbora za javne poslove, rekao je za Sky News da je “crvena linija” između dviju zemalja sada nestala, otvarajući put izraelskom napadu na Iran.

“Budući da je Izrael napadnut i budući da više nema crvenih linija, Izrael može napasti Iran”, rekao je.

“Možda će biti iznenađeni iranskim napadom i možda neće pokrenuti veliki napad, ali Izrael ima puno opcija. Jedna je učiniti nešto odmah, neki predviđaju da će uzvratiti deset puta jače. Druga je opcija napad na iranska nuklearna postrojenja. Sumnjam da je to nešto o čemu će se raspravljati u Izraelu. Mislim da Izrael mora odgovoriti na snažan način i hoće”, kaže Lippman.

BBC: Daljnja eskalacija doista će odvesti regiju u opasno područje

Napad koji Iran izvodi na Izrael je opsežniji nego što se možda očekivalo, piše u svojoj analizi BBC.

No, bilo je neizbježno da će Teheran morati odgovoriti na napad na svoj diplomatski kompleks u Siriji. To je možda bila namjera Izraela – prisiliti Iran da izađe iz svoje zone komfora i oslanjanja na regionalne posrednike kako bi doveo u pitanje izraelske i američke interese u regiji, piše BBC.

Izrael sada ima loptu u svom dvorištu i pitanje je koliko će snažno uzvratiti Iranu, kojemu nedostaje sofisticirani sustav protuzračne obrane kakav imaju Izraelci.

Daljnja eskalacija doista će odvesti regiju u opasno, neistraženo područje, zaključuje BBC.

Biden poslao avione i razarače na Bliski istok

Nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Joe Biden rekao je da “najoštrije moguće” osuđuje napad Irana. Biden je rekao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će već danas sazvati sastanak čelnika G7.

Osuđujući napad, američki predsjednik je u izjavi Bijele kuće rekao da su Iranu pomogle njegove posredničke snage u Jemenu, Siriji i Iraku.

“Prema mojim uputama, kako bi podržala obranu Izraela, američka vojska je tijekom prošlog tjedna prebacila zrakoplove i obrambene razarače u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile”, rekao je Biden.

Biden je rekao da je u razgovoru s Netanyahuom ponovno potvrdio američku predanost Izraelu. “Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost obrane čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela”, zaključio je Biden.

SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, rekao je Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, objavio je viši dužnosnik administracije za CNN.