Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zračni prostor opet otvoren

Iran lansirao više od 300 projektila na Izrael i svi su skoro presretnuti

Iran je tokom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno

Izraelske sigurnosne vlasti objavile su prekid opće opasnosti u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon velikog iranskog napada dronovima i raketama bez presedana, a Izrael je ponovno otvorio zračni prostor od 7.30 ujutro u nedjelju.

Ukidanje upozorenja znači da stanovnici više ne moraju boraviti u blizini skloništa od zračnih napada.

Rečeno je da se očekuje da će biti poremećaja rasporeda letova iz Tel Aviva i da bi putnici trebali provjeriti vrijeme letova.

Iran je tokom noći lansirao više od 300 bespilotnih letjelica i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, od kojih je 99 posto oboreno, saopćila je izraelska vojska u nedjelju, dodajući da su oružane snage ostale u potpunosti funkcionalne i da razmatraju daljnje opcije.

U televizijskom brifingu, glavni vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari ocijenio je akcije Irana “vrlo ozbiljnima” i rekao da one “guraju regiju prema eskalaciji”.

Izraelska vojska: Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila

Iran je lansirao više od 300 “prijetnji raznih vrsta” prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee.

“Presreli smo 99 posto prijetnji prema izraelskom teritoriju. Ovo je vrlo važno strateško postignuće,” rekao je Adraee. Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari također je rekao da su neka od lansiranja bila iz Iraka i Jemena.

U objavi na X-u, glasnogovornik IDF-a dao je pregled broja oružja korištenog za ciljanje Izraela:

-Od oko 170 bespilotnih letjelica koje je lansirao Iran – ni jedna nije prodrla u državu Izrael jer su ih ratni zrakoplovi zračnih snaga i sustavi protuzračne obrane naši i naših saveznika presreli na desetke.

-Od više od 30 krstarećih projektila koje je lansirao Iran – ni jedan projektil nije probio izraelsku teritoriu. Naši borbeni avioni presreli su 25 projektila izvan granica zemlje.

-Od više od 120 balističkih projektila, vrlo mali broj je probio izraelsku granicu, dok su ostali projektili presretnuti. Ovaj mali broj pao je na bazu zračnih snaga u Nafatimu i prouzročio manju štetu na infrastrukturi.