Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerikanci prognoziraju kako će izgledati svijet za 10 godina

neredi

Privatna američka obavještajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting) objavila je izvještaj o tome kako će svijet izgledati u idućih deset godina. Kroz 11 tačaka, u kojima se predviđaju promjene na svjetskoj geopolitičkoj sceni, izvještaj prognozira posljedice koje će usponi nekih manjih zemalja te slabljenje moći vodećih svjetskih sila donijeti, kako tvrde, ostatku svijeta.

Predviđanja koja serviraju – općenito gledano – nisu najbolja, naročito za Ruse.

Kolaps Rusije

Stratfor predviđa da će pojava individualnih grupacija u zemlji, koje će težiti autonomiji, ozbiljno narušiti stabilnost države, te da će to, uz sankcije, nestabilnost valute i skupo naoružanje, doprinijeti brojnim negativnim promjenama koje bi mogle značiti i kolaps postojećeg državnog uređenja.

Upotreba nuklearnog oružja

Prema ovim predviđanjima, destabilizacija Rusije, čija su nuklearna postrojenja raspoređena na velikom geografskom području u zemlji, mogla bi natjerati SAD na upotrebu vojne sile s ciljem sprečavanja eventualne opasnosti od upotrebe nuklearnog oružja, tvrdi Stratfor.

Loše vrijeme za Njemačku

Potencijalna kriza eura mogla bi, prema ovim prognozama, najviše naškoditi upravo njemačkoj ekonomiji koja uvelike ovisi o izvozu. Prema Stratforu, Njemačku u idućem desetljeću čekaju veliki ekonomski problemi.

Uspon Poljske

S druge strane, Stratfor predviđa uspon Poljske koja bi mogla postati “centar ekonomskog rasta i politička sila u Evropi”.

Kraj “evropskog sna”: Stižu “četiri Evrope”

Prema Stratforu, Evropskoj uniji se crno piše. Prognozira raspad koji će rezultirati formiranjem novih saveza – Zapadne i Istočne Evrope te Skandinavije i Velike Britanije.

Savez SAD-a i Turske

Turska bi, zbog odličnog geostrateškog položaja, stoji u izvještaju, mogla postati saveznik SAD-a. “Ankara će dobiti poziv od SAD da postane njegov glavni saveznik. Saradnja će se razviti na vojnom i političkom nivou, a glavni cilj bit će neutralizacija ruskog uticaja”, tvrdi Stratfor.

Veliki problemi za Kinu

Stratforove prognoze za Kinu kažu ovako: “Ekonomija će značajno oslabiti i sve će više doći do izražaja neravnomjerni ekonomski razvoj u zemlji. S jedne strane razvijeni obalni gradovi, a s druge strane siromašnija unutrašnjost dovest će do regionalnih sukoba i u konačnici do političkog haosa”.

Japan će morati pokazati silu

Stratfor ovdje spominje kontrolu pomorskih puteva u Istočnom i Južnom kineskom moru, te Indijskom okeanu. Kina bi po tom pitanju mogla postati agresivnija, a u tom slučaju Japan bi mogao odgovoriti pokazivanjem sile, navodi se u izvještaju.

Slabljenje moći SAD-a

U izvještaju se navodi i to da će SAD i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, no “manje će se angažirati u rješavanju svjetskih problema te će manje koristiti svoju moć u vanjskoj politici”.

Povećana mogućnost sukoba u Južnom kineskom moru

Stratfor predviđa da bi moglo doći do ozbiljnih sukoba između Rusije, Kine i Japana, pa su previranja najizgledniji razvoj situacije kada je u pitanju zaštita pomorskih interesa u Kineskom moru, a nije, tvrde, isključen ni oružani sukob.

Slabljenje gospodarske moći Kine

Američka agencija predviđa naglo slabljenje kineske ekonomije, zbog pada proizvodne moći, dok će, kako stoji u izvještaju, istovremeno rasti ekonomska moć nekih drugih zemalja – Meksika, Nikaragve, Dominikanske Republike, Perua, Etiopije, Ugande, Kenije, Tanzanije, Bangladeša, Šri Lanke, Laosa, Vijetnama, Kambodže, Filipina i Indonezije.