Globus

afganistan

Amerikanci u Kabulu dronom uništili vozilo bombaša samoubice

29/08/2021

U vozilu je bilo "više" bombaša samoubica

Glasnogovornik američke vojske potvrdio je Reutersu da su Sjedinjene Američke Države (SAD) izvršile napad dronom na vozilo u Kabulu.

U vozilu je bilo “više” bombaša samoubica “Islamske države” koji su krenuli prema aerodromu u Kabulu. Vojni zvaničnik rekao je da je udar u nedjelju, 29. avgusta izazvao “značajne sekundarne eksplozije” što ukazuje na prisutnost znatne količine eksplozivnog materijala u vozilu.

Čini se da je vojni udar zaseban incident od raketnog napada na stambeni objekat pet kilometara udaljen od aerodroma, iako to još nije potvrđeno.

Američki zvaničnici su rekli da je operacija, koja je uključivala raketu lansiranu iz bespilotne letjelice, ciljala bombaša samoubicu u vozilu koji je namjeravao da izvrši napad na aerodrom u Kabulu.

“Uvjereni smo da smo pogodili cilj koji smo htjeli”, rekao je vojni dužnosnik za CBS.

“Prvi izvještaji ukazuju da nije bilo civilnih žrtava”, rekao je zvaničnik, dodajući: “Sekundarne eksplozije iz vozila ukazivale su na prisutnost znatne količine eksplozivnog materijala”.

Ovo je prethodno potvrdio glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid koji je u poruci novinarima rekao da se dogodio udar u nedjelju, 29. avgusta.

Ovo je drugi udar dronovima koji je izvela američka vojska nakon samoubilačkog bombaškog napada na kabulski aerodrom u četvrtak 26. avgusta kada je poginulo više od 170 civila i 13 američkih vojnika.

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.