Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeni izvještaji

Amerikanci znali šta Prigožin priprema

Foto: Twitter
Jevgenij Prigožin

Američke obavještajne agencije promatrale su Wagnerovu skupinu i otkrile naznake da je Prigožin bio spreman poduzeti korak

Američka mreža NBC ranije je potvrdila izvještaje koja su se pojavila u raznim drugim američkim medijima. Riječ je o tome da su američke obavještajne agencije prikupile informacije da je Jevgenij Prigožin planirao izazvati ruske visoke vojne čelnike.

Oni su prošle sedmice o tome obavijestili čelnike Kongresa, rekao je izvor za NBC News.

Svi se pitaju gdje je Prigožin

zatišje nakon pobune


Svi se pitaju gdje je Prigožin

Američke obavještajne agencije promatrale su Wagnerovu skupinu i otkrile naznake da je Prigožin bio spreman poduzeti korak, rekao je izvor, iako obavještajni podaci nisu bili konačni.

Ovu informaciju također su prenijeli The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times i CNN.

“Pobuna Wagnera otkrila je pukotine u Rusiji”

Pobuna plaćeničke skupine Wagner za ruskog je predsjednika Vladimira Putina stvorila izazov bez presedana, te razotkrila “pukotine” u njegovom vodstvu koje će možda potrajati sedmicama ili mjesecima, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken i članovi američkog Kongresa su u nizu televizijskih intervjua u nedjelju rekli da je metež u Rusiji oslabio Putina na načine koje bi mogli pomoći Ukrajini u protuofanzivi protiv ruskih snaga na njenom teritoriju te da bi od njega mogle imati koristi susjedne baltičke zemlje i Poljska.

“Ne mislim da smo vidjeli konačni čin”, rekao je Blinken za televiziju ABC nakon što je završila pobuna snaga pod vodstvom Jevgenija Prigožina.

Unutrašnje pitanje za Putina

Blinken je rekao da su napetosti koje su prouzročile pobune rasle mjesecima i dodao da bi prijetnja od unutarnjeg haosa mogla utjecati na ruske vojne sposobnosti u Ukrajini.

“Vidjeli smo da se pojavljuju dodatne pukotine u ruskoj fasadi. Prerano je za reći kamo idu i kada tamo stižu. No, sigurno, imamo svakojaka nova pitanja s kojima će se Putin morati obračunati u narednim sedmicama i mjesecima”, rekao je Blinken za televiziju NBC.

Blinken je previranja opisao kao “unutarnje pitanje” za Putina.

“Mi smo odrješito i nepopustljivo usredotočeni na Ukrajinu i brinemo za to da dobije što joj je potrebno kako bi se odbranila i vratila teritoriju koji je zauzela Rusija”, kazao je Blinken.