Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši ukrajinski predsjednik

Porošenko: Wagnerov potpis iza napada Hamasa, uvjeren sam da postoji ruski interes

petro porosenko
Foto: Screenshot/ YouTube

“Apsolutno sam uvjeren da postoji ruski interes, ruske ruke u pripremi terorističkog napada Hamasa na Izrael”, kazao je bivši ukrajinski predsjednik

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je za Euractiv da je “apsolutno siguran” da su instruktori ruske plaćeničke grupe Wagner prebačeni iz Sirije u Gazu kako bi pomogli u pripremi terorističkih napada na Izrael 7. oktobra.

Porošenko, koji je bio predsjednik od 2014. do 2019, a sada je na čelu stranke Evropska solidarnost, bio je u posjeti Briselu uoči očekivane odluke Komisije EU 8. novembra da da zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju Ukrajine.

Upitan o onome što se čini da je sabotaža na plinovodu Balticconnector i telekomunikacijskom kablu koji povezuje Finsku i Estoniju, koju su vlasti u Helsinkiju kvalifikovale kao štetu uzrokovanu „spoljnim aktivnostima“, rekao je: “Apsolutno sam uvjeren da je riječ o terorističkom napadu čiji je cilj destabilizacija energetske situacije u Evropi, na isti način na koji Rusija raketama napada energetski sistem Ukrajine.”

On je rekao da je isti ruski potpis viđen u napadu koji je islamistička militantna grupa Hamas pokrenula na Izrael prošlog vikenda.

-Apsolutno sam uvjeren da postoji ruski interes, ruske ruke u pripremi terorističkog napada Hamasa na Izrael – kazao je on.

Iako bez konkretnih dokaza, rekao je da vrlo dobro zna kako Wagnerovi plaćenici djeluju.

-Znam to od 2014. godine kada se prva Wagner grupa pojavila na istoku moje zemlje. Znam potpis Wagnera iz njihovih napada u Lisičansku, Severodonjecku, Soledaru, Bakhmutu. To je upravo Wagnerova taktika – kazao je on.

-Apsolutno sam siguran da su ruski Wagner instruktori u Siriji prebačeni Hamasu u Gazi i da su učestvovali u obuci terorista za pripremu apsolutno barbarskog napada na Izrael iz pojasa Gaze – izjavio je Porošenko u intervjuu za Euractiv.