Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Frederik Mertens

Analitičar: Dobro poljuljani Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Foto: Telegram
General Sergej Surovikin i Vladimir Putin

Frederik Mertens, strateški analitičar iz Haaškog centra za strateške studije, ističe da bi uklanjanje iskusnih oficira iz komandne strukture moglo oslabiti sposobnost Rusije da adekvatno reagira na ukrajinske operacije

Pobuna koju je Jevgenij Prigožin inicirao u Rusiji značajno je narušila sliku Vladimira Putina kao snažnog lidera, stvarajući dojam da mu moć izmiče. Međutim, uz pomoć bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Putin je uspio brzo suzbiti puč, piše Newsweek.

Poslije pobune, mnogi analitičari i zapadni izvori naznačili su da predstoji čistka unutar ruskih vojnih redova. Prema njima, to bi mogao biti ključan pogrešan potez Putina.

Gdje je “general Armagedon”

Frederik Mertens, strateški analitičar iz Haaškog centra za strateške studije, ističe da bi uklanjanje iskusnih oficira iz komandne strukture moglo oslabiti sposobnost Rusije da adekvatno reagira na ukrajinske operacije.

Britansko ministarstvo odbrane izvijestilo je u srijedu da se bivši zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin, nije pojavljivao u javnosti od Prigožinovog oružanog ustanka. Surovikin, poznat kao “general Armagedon”, je prema nekim neprovjerenim navodima uhapšen nakon pobune. Ranije je izrazio podršku ruskoj vladi protiv pobune.

U intervjuu za ruski kanal Telegram, koji je povezan s moskovskim sigurnosnim službama, Surovikinova kći tvrdila je da njenom ocu nije nauđeno. Newsweek izvještava da je Prigožin bio bliži sa Surovikinom nego s Valerijem Gerasimovim, šefom ruskog glavnog stožera.

New York Times je, citirajući američke dužnosnike i zapadne obavještajne službe, izvijestio nakon pobune da je Surovikin bio unaprijed upoznat s pobunom.

“Čišćenje vojske ne doprinosi njenom učinku”

Iako je Surovikin na Zapadu kontroverzna figura, britansko Ministarstvo odbrane ga u svom najnovijem ažuriranju opisuje kao “jednog od najpoštovanijih viših oficira u ruskoj vojsci” i ističe da će mjere protiv njega vjerovatno izazvati “nesporazume”.

Mertens dodaje da “čišćenje” vojske od “politički nestabilnih elemenata” ne doprinosi njenom učinku. Ne samo da uklanja sposobne časnike, “već i stvara podmukao strah od grešaka među onima koji ostaju”, dodao je.

Problemi sa zapovjednom strukturom, moralom, disciplinom i transparentnošću u ruskoj vojsci već duže vrijeme utječu na ruske operacije u Ukrajini. Međutim, ako se odluči za čistku u vojsci, okolnosti na bojištu postat će još važnije.

“Sve dok je bitka statična, ovakva situacija se može podnijeti. Ali ako bitka postane pokretna, ona ometa brze odgovore koji su potrebni i može u ekstremnim slučajevima dovesti do de facto paralize zapovijedanja”, izjavio je Mertens.