Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osnivač mete

“Ubica Twittera”: Zuckerberg lansirao Threads, dugoočekivanu aplikaciju

threads
Foto: Apple

“Učinimo ovo. Dobro došli u Threads”, napisao je Zuckerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji

Osnivač Mete Mark Zuckerberg pokrenuo je u srijedu dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru Elona Muska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

“Učinimo ovo. Dobro došli u Threads”, napisao je Zuckerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emojijem vatre. Rekao je da je aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja.

Slična Twitteru

Slično kao i Twitter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkati, ponovno objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati poveznice, fotografije i videozapise u trajanju do pet minuta, prema postu na blogu Meta.

Dostupan je u više od 100 zemalja u Apple App trgovini i Google Play trgovini, stoji u postu na blogu. Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom.

To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Twitteru u vrijeme kada novo vodstvo te tvrtke pokušava oživjeti njezin posrnuli posao.

Dionice Mete porasle za tri posto

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih vjerodajnica za Instagram i pratiti iste račune, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

“Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima ‘ubicu Twittera'”, rekao je Danni Hewson, voditelj finansijske analize investicijske tvrtke AJ Bell. Dionice Mete su u srijedu porasle za tri posto prije lansiranja Threadsa nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških firmi, dok je šire tržište palo.

Lansiranje Threadsa uslijedilo je nakon što su Zuckerberg i Musk mjesecima razmjenjivali kritike i čak prijetili da će se boriti jedan protiv drugoga u stvarnom meču mješovitih borilačkih vještina u kavezu u Las Vegasu. Trenutak je povoljan za Zuckerberga budući da su mjeseci Muskovog kaotičnog donošenja odluka poljuljali Twitter.

Meta pretrpjela višestruke neuspjehe

Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara u oktobru prošle godine, ali je njegova vrijednost od tada pala jer se suočio s egzodusom oglašivača usred velikih rezova osoblja i kontroverzi oko moderiranja sadržaja. Njegov posljednji potez uključivao je ograničenje broja tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

Zuckerberg se u sljedećim objavama na Threadsu pozabavio tim izazovima. “Mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore s više od milijardu ljudi. Twitter je imao priliku to učiniti, ali nije uspio. Nadam se da mi hoćemo”, napisao je.

No historija radi protiv Mete. U prošlosti je Zuckerbergova firma pretrpjela višestruke neuspjehe pri pokretanju samostalnih aplikacija, ponajprije aplikacije Lasso koja se natjecala s konkurentom za kratke videozapise TikTokom.