Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ubjedljive pobjede Vučića: Šta je to zajedničko Srbiji i Sjevernoj Koreji?

vucic dodik
Foto: Anadolija

Srbijanski premijer i predsjednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na predsjedničkim izborima, a preliminarni neslužbeni rezultati nekoliko izvora pokazuju da bi u konačnici mogao osvojiti između 54 i 57 posto glasova birača izišlih na izbore.

Prema podacima agencije IPSOS Strategic marketing, na temelju 92 posto obrađenih podataka, Vučić je osvojio 55 posto glasova, na drugom mjestu je bivši narodni pravobranitelj Saša Janković sa 16,3 posto glasova, dok su svi ostali kandidati ispod 10 posto.

Luka Maksimović, alias Ljubiša Preletačević Beli, imat će oko 9,4 posto glasova, nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić 5,7, vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj 4,4 posto, a slijede čelnik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović (2,3), vođa pokreta Dosta je bilo Saša Radulović (1,4), predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak (1,2), predstavnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandar Popović (1,1).

Ostali kandidati imat će manje od jedan posto glasova.

Politički analitičar Jovo Bakić istaknuo je u prvim komentarima nedjeljnih izbora u Srbiji da je izostanak drugog kruga pokazao nezrelost društva.

“Drugog kruga nema ni u Sjevernoj Koreji. Ako nemate drugog izbornog kruga – onda imate jedno društvo koje je politički nezrelo”, rekao je Bakić komentirajući izborne rezultate.

Bakić je rekao da je politika u Srbiji “svedena na apsurd”, te da je Ljubiša Preletačević Beli, kroz svoje parodije srbijanskih političara i politike “to stanje samo ogolio, izravno poručivši svojim biračima da će ih lagati i varati”.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ukazao je na iznimnu neravnopravnost u medijima tijekom predizborne kampanje, navodeći da je, prema dostupnim analizama, Aleksandar Vučić u elektronskim medijima s nacionalnim frekvencijom, uključujući i javni servis i privatne televizije, imao 92 posto prostora, a svi njegovi protukandidati preostalih osam posto.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima u Srbiji imalo je 6.724.949 upisanih birača, mogli su glasovati na ukupno 8.396 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu, dok je na Kosovu bilo određeno 90 biračkih mjesta za 105.929 birača.

Misija OESS-a, koja je organizirala izbore na Kosovu, priopćila je da je glasovalo 39,21 posto upisanih birača.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ocijenio je za RTS da su diljem Srbije “izbori protekli mirno”.

Izbore za srbijanskog predsjednika pratilo je ukupno 1.955 domaćih promatrača iz četiri udruge te 126 stranih promatrača iz 25 organizacija, izbornih povjerenstava i veleposlanstava.