Globus

Njemačka kancelarka

Angela Merkel nakon trećeg testa negativna na koronavirus

30/03/2020

Merkel (65) nalazi se uz samoizolaciji u svom berlinskom stanu, nakon što je saznala 22. marta da je liječnik koji je nju vakcinisao zaražen koronavirusom

Treći test njemačke kancelarke Angele Merkel na koronavirus je negativan, ali ona će ostati u kućnom karantinu narednih dana, saopćio je danas njen portparol Steffen Seibert.

Merkel (65) nalazi se uz samoizolaciji u svom berlinskom stanu, nakon što je saznala 22. marta da je liječnik koji je nju vakcinisao zaražen koronavirusom.

– Treće testiranje kancelarke također je bilo negativno. Ona će nastaviti sa svojim zvaničnim poslovima iz svog kućnog karantina u narednim danima – navodi Seibert u saopćenju za javnost.

Nije bilo odmah jasno da li će Merkel biti podvrgnuta novom testiranju.

Osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima virusom COVID-19 generalno se savjetuje da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Tokom boravka u izolaciji, Merkel je održavala sastanke vlade putem video linka.

Ona je u subotu objavila audio poruku u kojoj se zahvaljuje Nijemcima što poštuju stroge restriktivne mjere i izbjegavaju nepotrebne društvene kontakte.

Također je apelovala na strpljivost, naglašavajući kako je prerano reći kada se ograničenja mogu ublažiti.

Njemačka ima više od 57.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 455 umrlih, sudeći po Institutu za kontrolu bolesti Robert Koch, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.