Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Angela Merkel nije zaražena koronavirusom

angela merkel

On je jučer saopćio da je kancelarka Merkel u samoizolaciji zbog toga što je bila u kontaktu s ljekarom koji je bio pozitivan na testu na korona virus

Njemačka kancelarka Angela Merkel od jučer boravi u kućnom karantinu, a test je danas pokazao da nije zaražena korona virusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je za agenciju DPA da je kancelarka Merkel podvrgnuta testu na korona virus i da je test bio negativan.

“Kancelarka Merkel se dobro osjeća, bit će podvrgnuta dodatnim testovima i tokom karantina radi od kuće“, kazao je Seibert.

On je jučer saopćio da je kancelarka Merkel u samoizolaciji zbog toga što je bila u kontaktu s ljekarom koji je bio pozitivan na testu na korona virus.

Pojasnio je da je ljekar u petak vakcinisao kancelarku i da je ona u kućnom karantinu od momenta saznanja da je ljekar zaražen.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo 358.823 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 15.433 osobe. Izliječeno je 100.658 oboljelih osoba.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 5.476 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.270 umrlih, Španija sa 2.206 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.812 ljudi.

U Njemačkoj je koronavirusom zaraženo 27.546 osoba. Od posljedica zaraze preminulo je 115 osoba, a izliječeno je 422 oboljelih.