Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poziv guvernera Furlanije

Apel na Sloveniju da ukine blokadu za teretnjake iz Italije

Granica1123

Učinit ćemo sve da se teretni promet ubuduće odvija koliko-toliko nesmetano, ali i uz nadzor, kazao je Janša.

Guverner Furlanije Julijske Krajine Massimiliano Fedriga pozvao je u subotu slovensku vladu da ukine “blokadu” na graničnim prijelazima s tom talijanskom pokrajinom zbog krize oko koronavirusa.

“Apeliran na slovensku vladu u ime odličnih odnosa Slovenije i Italije, a posebno Slovenije i Furlanije Julijske Krajine, da odmah otvori granične prijelaze i da se riješe kritična pitanja do kojih je zbog toga došlo zadnjih dana”, naveo je u svom apelu Fedriga, prenosi talijanska agencija Ansa.

“Blokiranje teretnog prometa iz Italije štetna je mjera ne samo za gospodarstvo nego se time riskira da dođe do dramatičnih problema u borbi koju vodimo protiv širenja epidemije”, naveo je u priopćenju predsjednik pokrajinske vlade, te dodao da bi u suprotnom nastavak blokade mogao dovesti do “nepopravljivog” pogoršanja odnosa dviju strana.

Novi predsjednik slovenske vlade Janez Janša u subotu se na konferenciji za novinare o problemu širenja koronavirusa u Sloveniji osvrnuo i na gužve na graničnim prjelazima sa susjednim državama i probleme koji se stvaraju zbog nadzora na teretnim vozilima koji dolaze iz pravca Italije, a prolaze kroz Sloveniju.

“Učinit ćemo sve da se teretni promet ubuduće odvija koliko-toliko nesmetano, ali i uz nadzor”, kazao je Janša.

Slovenija zbog stanja u Italiji kontrolira putnički promet na šest graničnih prijelaza s Italijom, dok je druge zatvorila kako bi spriječila uvoz novih slučajeva zaraze iz Italije, a od petka nadzire i teretni promet iz pravca Italije te ne dopušta ulazak vozilima kojima konačno odredište nije u Sloveniji nego kroz nju samo prolaze, prenosi Hina.