Globus

ubica iz Charlestona

Apelacioni sud SAD-a potvrdio smrtnu kaznu Dylannu Roofu

26/08/2021

Dylann Roof osuđen je 2017. na smrtnu kaznu ne iskazavši nikakvo žaljenje što je ubio devet Afroamerikanaca, pripadnika crkve u Južnoj Karolini

Federalni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio je u srijedu smrtnu presudu Dylannu Roofu za rasističko ubistvo devet pripadnika crnačke crkve u Charlestonu u Južnoj Karolini 2015. godine.

Vijeće od tri sudije četvrtog Okružnog apelacionog suda u Richmondu potvrdilo je osuđujuću presudu za Dylanna Roofa kao i dosuđenu kaznu zbog pucnjave u crkvi Mother Emanuel AME u Charlestonu. Sud je utvrdio da sudija u prvobitnom postupku nije napravio grešku kada je Roofa proglasio sposobnim za suđenje, a vijeće je izreklo duboke osude za Roofov zločin, javlja CBS.

– Dylann Roof ubio je Afroamerikance u njihovoj crkvi, dok su čitali Bibliju i činili bogosluženje. Oni su mu poželjeli dobrodošlicu. On ih je pobio. Učinio je to s izričitom namjerom da terorizira ne samo svoje neposredne žrtve u historijski bitnoj crkvi u Charlestonu već sve ostale ljude u toj zajednici kroz traumu počinjenog takvog jednog masovnog ubistva – zaključilo je sudsko vijeće.

Dylann Roof osuđen je 2017. na smrtnu kaznu ne iskazavši nikakvo žaljenje što je ubio devet Afroamerikanaca, pripadnika crkve u Južnoj Karolini.

Dvanaest porotnika suda u Charlestonu složila su se jednoglasno oko otežavajućih činjenica u vezi njegovih ubistava, a posebno predumišljaja i odsustva pokajanja, te nisu našli nijednu olakotnu okolnost za optuženika.

Uvjeren u nadmoć bijelaca nad drugim rasama koje smatra inferiornima, Dylan Roof nikada nije nastojao ublažiti svoje zločine provocirajući do te mjere da je na saslušanjima nosio cipele s rasističkim simbolima.

Pucnjava koju je izveo šokirala je američko i međunarodno javno mnijenje jer je u njoj napadnuta crkva koja je simbolično mjesto borbe crnaca protiv ropstva.

Emanuel African Methodist Episcopal Church okuplja najstariju crnačku zajednicu Charlestona, historijskog grada iz doba plantaža koji se nalazi na jugoistoku SAD-a.

Da se samo jedan član porote sastavljene od deset žena i dva muškarca usprotivio smrtnoj kazni, Roof bi bio osuđen na doživotni zatvor.

Roof je 2017. postao prva osoba u SAD -u osuđena na smrt zbog zločina iz mržnje po zakonu na federalnom nivou. Vlasti su rekle da je Roof sjedio s članovima crkvene grupe prije nego što je otvorio vatru tokom završne molitve. Imao je tad samo 21 godinu. Roof je izrazio rasističke i stavove nadmoći bijele rase i rekao je FBI -u da mu je crkva bila meta zbog njenog historijskog značaja za crnačku zajednicu.

Njegovi advokati mogli bi zatražiti od suda da preispita odluku vijeća. Ako ne uspije u direktnoj žalbi, Roof bi mogao podnijeti ono što je poznato kao žalba 2255, ili zahtjev da prvostepeni sud provjeri ustavnost njegove osude i kazne. Također postoji opcija i žalbe Vrhovnom sudu SAD-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.