Globus

Arapska liga optužuje Iran za provokacije

10/01/2016

Predsjedavajući Arapske lige Nabil al-Arabi danas je na vanrednom sastanku te organizacije sazvanom na zahtjev Saudijske Arabije, optužio Teheran za “provokativno djelovanje”.

On je pozvao šefove diplomatije arapskih zemalja da usvoje snažnu i jasnu zajedničku poziciju u kojem pozivaju Iran da prestane da se miješa u unutrašnje stvari arapskih zemalja.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir optužio je Iran da namjerno nije zaštitio saudijsku ambasadu u toj zemlji, prenosi AFP.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose i obustavio aviosaobraćaj nakon što su demonstranti u Teheranu zapalili saudijsku ambasadu, kao i konzulat u Mašadu.

Ti protesti su predstavljali odgovor na to što je Saudijska Arabija proteklog vikenda pogubila vodećeg šiitskog sveštenika Nimr al-Nimra, organizatora šiitskih protesta 2011. godine.

S druge strane, iz Teherana stižu optužbe na račun Saudijske Arabije da koristi sukob s Iranom da “negativno utiče” na mirovne pregovore o sirijskom konfliktu.

-Saudijska Arabija stvara tenziju s namjerom da negativno utiče na sirijsku krizu – rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u saopćenju, prenosi Tanjug.

Dodao je da Teheran neće dozvoliti da “saudijske akcije ostave negativne posljedice”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.