Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španskoj princezi prijeti osam godina zatvora zbog poreske prevare

Spain's Cristina de Borbon, sister of the newly-crowned King Felipe VI, leaves a courthouse after testifying in front of judge Jose Castro over tax fraud and money-laundering charges in Palma de Mallorca

Španska princeza Cristina de Borbon, sestra kralja Felipea Četvrtog i njen suprug suočit će se u ponedjeljak s optužbama za poresku prevaru.

To je prva prijava protiv nekog od članova španske kraljevske porodice od obnavljanja monarhije 1975. godine.

Očekuje se da suđenje za utaju poreza članovima španske kraljevske porodice traje šest mjeseci, nakon čega bi princeza Cristina mogla da se suoči sa zatvorskom kaznom od osam godina, ukoliko tročlano sudsko vijeće procijeni da je kraljevski par zloupotrijebio kompaniju za trgovinu nekretninama, kako bi finansirali luksuzan stil života.

U sudskim papirima se navodi da je princeza Cristina koristila “fantomsku” firmu za finansiranje skupih zabava u svom modernističkom domu u Barseloni, časove salse i odmore u luksuznim hotelima.

Optužnica je podignuta u okviru istrage o poslovima Cristininog muža, bivšeg rukometaša Iñakija Urdangarina.

On je optužen za pronevjeru novca iz javnih fondova preko svoje neprofitne fondacije.

Španski kraljevski par, s još 16 optuženih osoba, suočit će se s optužbama za pronevjeru šest miliona eura u javnim nabavkama preko “Nos Instituta”, neprofitne humanitarne organizacije koja se bavila organizacijom sportskih događaja i seminara.

Ovim optužbama nastavlja se neugodna afera za špansku kraljevsku porodicu, koja je pokušala da se distancira od istrage o korupciji.