Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Argentina žali za petoricom prijatelja koji su ubijeni u New Yorku (FOTO)

d506ff04be9d9f7b4188

Predsjednik Argentine Mauricio Macri izjavio je danas da tuguje zbog smrti petorice Argentinaca iz grada Rosarija u jučerašnjem napadu u New Yorku i pozvao na jedinstvo u borbi protiv terorizma.

“Oni su bili petorica mladih preduzetnika, građani za primjer u Rosariju. Svi se moramo ujediniti u borbi protiv terorizma”, rekao je Macri na početku ceremonije u Buenos Airesu.

Stradali su Ariel Erlij, Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco i Hernán Ferruchi, potvrdio je argentinski ministar vanjskih poslova. Svi su iz Rosaria i u New Yorku su željeli proslaviti 30 godina mature.

Šesta žrtva, Martin Ludovica Marro, hospitaliziran je u Prezbiterijanskoj bolnici na Manhattanu. Oporavlja se od ozljeda koje je pretrpio i izvan je životne opasnosti.

Na dan napada, prijatelji su unajmili bicikle i krenulo istraživati grad vozeći se niz West Street, uz rijeku Hudson. Bili su u blizini srednje škole Stuyvesant, na mjestu gdje je osumnjičeni Uzbekistanac okončao svoj krvavi napad.

Šesti član grupe je povrijeđen i prebačen u bolnicu, nakon što je napadač kamionetom uletio na biciklističku stazu i među pješake pored rijeke Hudson. On je ubio osmoro ljudi i povrijedio više od deset lica.

Rosario, grad od 1,3 miliona stanovnika na obali rijeke Parane, na sjeveru Argenitne, proglasio je trodnevnu žalost.