Assad: Iran pomaže Siriji vojno i politički

assad123

Sirijski predsjednik Bašar el-Assad rekao je u srijedu da Iran pomaže njegov režim vojno i ekonomski u ratu u koji je Sirija utonula prije više od četiri godine.

– Iran stoji uz sirijsku državu politički, ekonomski i vojno. Kada kažemo vojno, to ne znači, kako tvrde neki zapadni mediji, da Iran šalje svoju vojsku ili oružane snage u Siriju. To je pogrešno – rekao je on u govoru za nekoliko ruskih televizijskih kanala.

– Iran nam šalje vojnu opremu i naravno postoji razmjena vojnih stručnjaka između Sirije i Irana. To je još slučaj i prirodno je da ova saradnja raste u ratnom statusu – dodao je.

Šef sirijske države, koji je podsjetio da bilateralni odnosi s Islamskom Republikom traju već “tri i po decenije”, naglasio je da je iranska čvrsta podrška “bitna u ovom teškom i žestokom ratu”.

– To je savez koji se zasniva na velikom stepenu povjerenja i zbog toga mi mislimo da je uloga Irana važna – objasnio je on.

Sirija je jedina arapska zemlja koja je podržavala Iran u ratu protiv Iraka između 1980. i 1988. godine. Od početka sirijskog sukoba 2011. godine, Teheran je uvijek stajao na strani Damaska.

Krajem juna, iranska državna agencija Irna je objavila da su tri Iranca poginula u Siriji u borbama protiv džihadističke grupe Islamska država (IS).

Iranska štampa redovno objavljuje pogibije boraca u Siriji i Iraku, predstavljajući ih kao “dobrovoljce” koji su otišli da brane sveta šiitska mjesta u dvije zemlje.