Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Standard & Poor's tvrdi da izbjeglice ne ugrožavaju evropsku ekonomiju

Standard-Poors123

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's (S&P) tvrdi da izbjeglička kriza u Evropi ne ugrožava ekonomiju, niti budžete Evrope, te da u aktuelnoj situaciji nema osnova za smanjenje kreditnih rejtinga u Evropi.

Agencija S&P je objavila izvještaj i odnos kreditnih rejtinga i izbjegličke krize u zemljama Evropske unije.

U Izvještaju se navodi da sirijska izbjeglička kriza svakodnevno raste i da je to najteža kriza još od one od prija pola stoljeća kada su milioni prognani tokom oslobodilačkog rata u Bangladešu.

Ukazujući na svakodnevni rast broja sirijskih izbjeglica, u izvještaju se navodi da je skoro četiri miliona tih izbjeglica zbrinuto u sirijskom susjedstvu, odnosno u Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku.

Također se podsjeća procjena njemačke vlade da će u ovu zemlji 2015. godine doći milion izbjeglica.

“Nemoguće je da pristigle izbjeglice izazovu slabljenje ekonomija ili budžeta u Evropi. Aktuelna situacija ne daje osnove za smanjenje kreditnih rejtinga u Evropi. Uporedo s tim, izbjeglice neće smanjiti probleme sa kojima se decenijama suočava evropsko društvo. Osnovna neizvjesnost kreditnih rejtinga evropskih zemalja leži u njihovoj sposobnosti da sarađuju na rješavanju tih problema. Loša politika rješavanja izbjegličkih problema bi mogla povećati probleme populizma i mržnje prema strancima“, navodi S&P.

Naglašavajući da niti jedna evropska zemlja ne može samostalno riješiti akuelne probleme izbjeglica, u izvještaju agencije S&P se ukazuje na neophodnost hitnih i zajedničkih poteza.

S&P upozorava da bi ne rješavanje krize i rast mržnje prema strancima mogli uzrokovati novu destabilizaciju u političkom i ekonomskom smislu u Evropi, a da se to još uvijek može izbjeći ukoliko se ozbiljno pristupi rješavanju krize.