Globus

Suosnivač WikiLeaksa

Assange doživio moždani udar u britanskom zatvoru

12/12/2021

Iako presuda nije konačna i na nju se Assangeov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD-a, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange pretrpio je moždani udar uzrokovan stresom zbog pravne borbe protiv izručenja u SAD iz britanskog zatvora Belmarsh – kazala je njegova zaručnica Stella Moris.

– Assangeu je dijagnosticiran prolazni ishemijski napad nakon jedne od njegovih žalbi Visokom sudu putem video veze 27. oktobra – pojasnila je Moris, javlja Russia Today.

Istakla je da je Assange imao mini moždani udar, nazvan TIA, koji se smatra znakom upozorenja na jaki moždani udar i zahtijeva liječničku pomoć. Assange je od tada napravio magnetsku rezonancu i sada navodno uzima lijekove.

– Julian se bori i bojim se da bi ovaj incident mogao biti preteča većeg napada. To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže – kazala je Moris.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva u petak je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, koji je prethodno blokiran zbog Assangeovog pogoršanja mentalnog zdravlja.

Iako presuda nije konačna i na nju se Assangeov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD-a, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.