Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden upozorava Putina: Rusija će platiti “strašnu cijenu” ako napadne Ukrajinu

– Apsolutno sam jasno dao do znanja predsjedniku Putinu da će, ako krene prema Ukrajini, ekonomske posljedice biti razorne – rekao je

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u subotu da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poručio da će Rusija platiti “strašnu cijenu” i suočiti se s razornim ekonomskim posljedicama ako napadne Ukrajinu.

Biden je rekao novinarima da mogućnost slanja američkih kopnenih borbenih trupa u Ukrajinu u slučaju ruske invazije “nikada nije bila na stolu”, iako će Sjedinjene Države i NATO morati poslati više snaga u istočne zemlje NATO-a zbog pojačanja obrane.

– Apsolutno sam jasno dao do znanja predsjedniku Putinu da će, ako krene prema Ukrajini, ekonomske posljedice biti razorne – rekao je.

Biden, koji je prošle sedmice razgovarao s Putinom telefonom dva sata, rekao je da je ruskom čelniku jasno dao do znanja da će se položaj Rusije u svijetu “izrazito” promijeniti u slučaju napada u Ukrajinu.

Ministri vanjskih poslova iz Grupe sedam najbogatijih demokratija u subotu su poslali sličnu poruku Moskvi nakon sastanka u Liverpoolu, upozoravajući na strašne posljedice za svaki napad, pozivajući Moskvu da se vrati za pregovarački sto.