Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

la stampa

AstraZeneca sakrila 30 miliona doza cjepiva u Italiji

vakcine

Riječ je o cjepivu proizvedenom u nizozemskoj tvornici i završenom u Italiji

AstraZeneca je u tvornici u Italiji sakrila 30 miliona doza cjepiva, piše talijanska La Stampa.

Ogromna količina doza sakrivena je u tvornici Catalent Anagni. Bila je, kako navodi La Stampa, spremna za transport u Veliku Britaniju, ali talijanske su je vlasti otkrile u sklopu istrage koju je pokrenula Europska komisija.

U Italiji se, dakle, nalazi cjepivo za koje se bore EU i Velika Britanija. Ova količina cjepiva je od izuzetnog značaja i za EU i za Britaniju. Što se tiče Europske unije, to je dvostruko od onoga što je cijela Europska unija dosad dobila od AstraZenece, dok za Britance ona znači garanciju da će gotovo 15 miliona građana dobiti drugu dozu cjepiva.

Riječ je, piše The Irish Times, o cjepivu proizvedenom u nizozemskoj tvornici i završenom u Italiji.

AstraZeneca ugovor ima i s Europskom unijom i s Velikom Britanijom te je pitanje koji misli ispoštovati ovim dozama.

Kako navodi The Irish Times, između Bruxellesa i Londona bilo je puno telefonskih poziva oko sudbine tih doza. Europska unija istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza cjepiva u pokušaju da prisili AstraZenecu da Uniji isporuči više cjepiva.

“Očekivali smo isporuke u stotinama miliona, a ne primamo ni četvrtinu”, rekla je u utorak zastupnicima glavna pregovaračica komisije za cjepiva Sandra Gallina.

“Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto poduzeti jer ovo je zaista pitanje koje se ne može ostaviti bez nadzora. Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da bismo dobili doze”, rekla je.

Prema trenutnim odredbama Europske unije o kontroli cjepiva, talijanska vlada i Europska komisija mogu odbiti izvoznu dozvolu za cjepiva ako kompanija ima neispunjeni ugovor s Europskom unijom, ali predlaže da ih se pošalje na popis određenih zemalja, uključujući Britaniju.

Rim je prethodno odbio izdati dozvolu za slanje 250.000 doza AstraZenece koje su trebale biti poslane u Australiju, što je prva i dosad jedina odluka Europske unije o odbijanju izvoza.

Početkom februara je iz Europske unije u Britaniju izvezen 41 milion doza cjepiva.

Britanski premijer Boris Johnson lobirao je u Parizu i Berlinu za doze AstraZenece, a kompromis je postigao tako što ih je pristao dijeliti s Europskom unijom.