Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Astronauti Kelly i Kornienko nakon godinu dana vratili se na Zemlju

scot kelly

Američki astronaut Scott Kelly i ruski kosmonaut Mikhail Kornienko nakon provedene jedne godine u Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratili su se na Zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američka agencija za istraživanja svemira (NASA) saopćila je da su Kelly (51) i Kornienko (55) nakon 3,5 sati putovanja u kapsuli Soyuz sletjeli u Kazahstan. S njima je iz svemira doputovao i kosmonaut Sergej Volkov, koji je u ISS-u proveo posljednjih šest mjeseci.

“Udahnuti ponovo zemaljski vazduh je nešto nevjerovatno”, kazao je Kelly po dolasku u Kazahstan, koji je u svemiru proveo ukupno 340 dana.

Kelly i Kornienko su tokom godinu dana provedenih u svemirskoj stanici 5.440 puta obišli Zemlju, prešli su 232 miliona kilometara te su 10.880 puta svjedočili izlasku i zalasku sunca.

Inače, boravak ruskog i američkog astronauta u svemiru trajao je duže nego inače, a cilj njihovog produženog boravka bio je utvrđivanje kako na tijelo utječu duga svemirska putovanja. Kelly je tako postao Amerikanac koji je proveo najviše vremena u svemiru.

https://www.youtube.com/watch?v=GxDyz45aV3s